Ancuţa face lobby să aducă Romgaz pe Bursa din Sibiu

Autor: Adrian Ionut Cojocar 25.08.2010

"S-ar putea să avem şi noi Romgaz-ul listat la Sibiu pentru că Trans­electrica şi Transgaz-ul sunt deja listate la Bursa de la Bu­cureşti, iar listarea Fondul Pro­prietatea pe BVB a fost de la început cu dedicaţie", spune Teodor Ancuţa, preşedintele şi directorul general al Bursei din Sibiu (Sibex).
Romgaz este una dintre cele mai mari companii energetice de stat, cu afaceri care anul trecut s-au cifrat la aproape 3,2 mld. lei (circa 754 mil. euro) şi un profit net de 572,5 mil. lei (135 mil. euro).
Sibex se bucură de suportul bursei din Var­şovia, cu care are un parteneriat şi care ar putea furniza o parte dintre investitorii de care statul are nevoie pentru a vinde un pachet de 15% din Romgaz.
Guvernul a decis recent să vândă pachete de câte 15% din capitalul Transelectrica Bu­cureşti (TEL), Transgaz Mediaş (TGN) şi Rom­gaz Mediaş, aceasta din urmă fiind sin­gura din cele trei care nu este listată în prezent.
Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de la Bucureşti, estimată pentru primul trimestru al anului viitor, ar putea pune într-un con de umbră bursa spot de la Sibiu, mai ales dacă conducerea nu va reuşi să aducă companii care să facă piaţa lichidă.
Până în prezent doar acţiunile Sibex au fost listate la Sibiu, din luna ianuarie acestea pier­zând până în prezent circa 20% din valoare.
De cealaltă parte, acţiunile BVB s-au apreciat cu circa 30% numai în ultima lună pe fondul aşteptărilor cu privire la listarea Fondului Proprietatea.
"N-am dat înapoi cu listările. Discutăm cu două societăţi de mai mult timp şi sunt suficient de pregătite să intre pe bursă anul acesta. Cei de la Adeplast n-au mai zis nimic. Cei care se hotărăsc să se listeze trebuie să ştie că şi investitorii trebuie să câştige", a precizat Teodor Ancuţa.

Sibex aduce gigantul Morgan Stanley să vorbească despre listări
El mai spune că a purtat discuţii cu circa 100 de antreprenori pentru a-i determina să-şi listeze companiile pe piaţa spot a Sibex şi că a obţinut acordul verbal al mai multor societăţi, dar niciuna nu este certă în acest moment.
"Nu am crezut că va merge aşa de greu, mai ales că mulţi mi-au promis că se vor lista. Cred că românii nu înţeleg fenomenul bursier şi antreprenorii români nu au destulă pregătire în acest sens. Poate nici noi nu am avut timp să le explicăm foarte bine în aceste 7-8 luni de zile de când avem această piaţă care sunt avantajele listării. Vom organiza în octombrie un seminar cu Morgan Stanley ca să le explicăm despre listări", a adăugat Ancuţa.
El spunea în luna mai că în trei luni va lista două companii pe piaţa spot a Sibex şi că în acest an vizează realizarea a cinci IPO-uri, însă până în acest moment nu este nimic cert.
Şeful Sibex spune că este încrezător că va reuşi să aducă măcar cinci companii la Sibex anul acesta, număr care include acţiunile Sibex, listate în ianuarie şi firma Prodplast Imobiliare, desprinsă din Prodplast Bucureşti (PPL). "Vom face listarea Prodplast Imobiliare pe sistemul alternativ, iar în prezent se lucrează la documentaţie. Compania nu s-a listat pe o piaţă reglementată pentru că nu îndeplineşte condiţiile pentru o astfel de piaţă nici la Sibiu şi cu atât mai mult la BVB. Eu zic că se vor lista pe sistemul alternativ al Sibex şi între timp vor face o hotărâre pentru a se muta pe o piaţă reglementată pentru că trebuie să respecte hotărârea CNVM."
CNVM a obligat conducerea Prodplast să convoace acţionarii pentru a decide listarea diviziei imobiliare a companiei, Prodplast Imobiliare, pe o piaţă reglementată.
SIF Muntenia (SIF4) a trimis anul acesta o adresă pentru a i se permite să-şi listeze acţiunile pe piaţa de la Sibiu. Totodată, o firmă de pe piaţa RASDAQ, Balanţa Sibiu (BALT), cu o capitalizare de peste un mil. euro, şi-a transferat recent acţiunile la Depozitarul Sibex în vederea transferului companiei pe această piaţă.
Acţiunile Sibex înregistrau pe parcursul zilei de ieri un avans de 0,7%, până la un preţ de 1,48 lei/acţiune, nivel la care capitalizarea operatorului Sibex este de 7,5 mil. euro.