Dobânda la economii, în curând un concept perimat în SUA: nivelul mediu a scăzut sub 1% pentru prima dată în ultimii zece ani

Autor: Radu Racu 26.08.2010

Pentru americani devine din ce în ce mai greu să-şi ţină banii l bancă fără să-şi vadă economiiile subţiate de comisioane şi taxe, în conditţiile în care dobânda medie oferită la produsele de economisire a scăzut sub nivelul de 1% pentru prima dată în ultimii zece ani, scrie Bloomberg. Nivelul dobânzii este puternic influenţat de rata de referinţă stabilită de Rezerva Federală, care se menţine de mai bine de un an aproape de 0%.

În luna iulie a acestui an dobânda medie oferită de bănci a scăzut la 0,99%. În acelaşi timp, băncile au majorat comisioanele percepute şi au introdus taxe noi pentru operaţiuni, ca urmare a legislaţiei noi care a intrat în vigoare la sfârşitul lunii iulie. În consecinţă, deponenţii îşi văd acum bonificaţiile erodate de aceste taxe.
Spre exemplu, la banca Chase, din New York, dobânda oferită este de 0,1% pe an. Cine depune banii acolo primeşte un card de pe care are voie să facă doar 4 extrageri lunare gratuite, Celelalte se plătesc cu câtă 3 dolari fiecare. De asemenea, extragerile de numerar de la bancomatele altor bănci costă 2 dolari fiecare. De partea cealaltă, o depunere de 1.000 de dolari aduce un beneficiu de doar 1 dolar pe an.

În aceste condiţii, pentru cei mai mulţi americani, ar putea fi mai ieftin să-şi ţină banii la saltea, mai ales că ritmul de creştere al inflaţiei este foarte scăzut. Preţurile de consum au crescut în luna iulie pentru prima dată în ultimele patru luni, pe fondul scumpirii energiei, a automobilelor şi a benzinei, scrie Reuters. Inflaţia din luna iulie a fost de 0,3% faţă de luna precdentă, în timp ce ritmul anualizat a fost de 1,2%.