Dacă nu primeşte oferte bune, statul vrea să rămână tot cu 51% din reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Autor: Roxana Petrescu 26.08.2010

Statul spune că fără a primi o ofertă avantajoasă din partea investitorilor implicaţi în proiectul reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă nu va ceda pachetul de control de 51%, dar cu toate acestea nu exclude varianta reducerii acestei participaţii.
"Majoritatea membrilor Cabinetului au fost de părere că Guvernul nu va trebui să accepte reducerea participaţiei de 51% decât în cazul în care ceilalţi parteneri se vor prezenta cu o ofertă deosebită, avantajoasă pentru partea română. În acest din urmă caz, nu este exclusă reducerea participaţiei statului la cele două reactoare", au declarat surse guvernamentale citate de Mediafax.
Declaraţiile vin în contextul în care de la începutul acestui an reprezentanţi ai Ministerului Economiei au declarat în repetate rânduri că este posibil ca statul să-şi reducă participaţia pe care o are în acest proiect mai ales din cauza lipsei fondurilor necesare pentru a susţine o astfel de investiţie.
Proiectul reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă este evaluat la 4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că dacă statul nu va primi "ofertele deosebite" din partea celorlalţi investitori implicaţi, va trebui să contribuie cu circa 2 miliarde de euro. Conform calendarului iniţial, construcţiile la cele două reactoare noi de la Cernavodă ar fi trebuit să înceapă în toamna acestui an, dar în contextul în care nici măcar nu se ştie ce participaţie va avea la final fiecare companie interesată de acest proiect, întârzierile ar putea fi de peste un an.
Aceasta este a doua oară când statul român îşi reconsideră participaţia la grupurile 3 şi 4. Iniţial, statul deţinea prin Nuclearelectrica 20% din acţiunile companiei de proiect pentru ca ulterior pachetul să ajungă la 51%. Tot atunci, valoarea proiectului s-a dublat fără prea multe explicaţii de la 2 mld. euro la 4 mld. euro.
În afară de statul român, din acest proiect mai fac parte CEZ (Cehia), RWE Power (Germania), GDF SUEZ (grup franco-belgian), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) şi ArcelorMittal România. În actuala schemă, primii patru investitori deţin câte 9,15% fiecare din acţiunile companiei de proiect, în timp ce ultimii doi controlează fiecare câte 6,2%.
În prezent, în România funcţionează doar două reactoare nucleare din cele cinci câte au fost proiectate iniţial la centrala de la Cernavodă. Anul trecut, 21% din energia produsă pe plan local a venit de la cele două reactoare funcţionale.