Statul nu vrea acţiuni la Petromidia, iar kazahii spun că nu au bani. Începe bătălia avocaţilor

Autor: Andrei Chirileasa 26.08.2010

Ministerul Finanţelor este dispus să le ofere mai mult timp kazahilor care controlează Rompetrol Rafinare (Petromidia) să-şi plă­teas­că datoria faţă de stat decât să ajungă acţionar minoritar în companie prin conversia obligaţiunilor, potrivit ministrului finanţelor Sebastian Vlădescu, citat de Bloomberg.
"Suntem deschişi la negocieri, dar nu şi la ideea de a deveni acţionari din nou, în special nu acţionari minoritari", a precizat Vlădescu, care crede că poziţia de acţionar minoritar nu este benefică pentru statul român.
De cealaltă parte, kazahii susţin că nu au bani să răscumpere toate obligaţiunile şi că îşi vor exercita opţiunea de a converti obligaţiunile nerăscumpărate în acţiuni, sugerând că ar fi încântaţi de perspectiva de a avea statul partener la Petromidia.
"Încercăm să facem tot posibilul pentru a ne respecta obligaţiile. Vrem o discuţie deschisă cu Guvernul. Credem că dacă îl vom avea partener în rafinărie va fi bine pentru ambele părţi", a declarat miercuri Dmitri Grigoriev, CFO-ul grupului Rompetrol.
Datoria totală a Rompetrol Rafinare, care ajunge la scadenţă la 30 septembrie 2010, este de 570 mil. euro, din care kazahii au răscum­părat deja 54 mil. euro. Ei s-au angajat să mai achite dobânzi de circa 17 mil. euro pentru anul acesta şi spun că pentru restul sumei (circa 516 mil. euro) vor da statului acţiuni (între 40% şi 49% din rafinărie). De cealaltă parte, Ministerul Finanţelor spune că vrea toţi banii, fiind dispus să eşaloneze plăţile pe o perioadă mai lungă de timp, în condiţiile în care rafină­ria a acumulat pierderi uriaşe în ultimii ani.
Cum niciuna dintre părţi nu pare dispusă să cedeze, disputa s-ar putea tranşa în justiţie. Grupul Rompetrol s-a pregătit pentru această confruntare angajând cele mai mari trei case de avocatură de pe piaţa locală (Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, NNDKP şi Muşat şi Asociaţii) pentru a-l reprezenta în acest caz. Este pentru prima dată când cei mai puternici avocaţi din piaţă, cunoscuţi pentru orgoliul lor, lasă deoparte rivalităţile şi se aliază pentru a consilia acelaşi client.
Ana Diculescu-Şova, partener al NNDKP şi unul dintre cei mai respectaţi avocaţi pledanţi din ţară, a câştigat deja un proces pentru Rompetrol la Tribunalul Constanţa în care Ministerul Finanţelor cerea suspendarea ma­jorării de capital de la Rompetrol Rafinare. Gheorghe Muşat, unul dintre cei mai experimentaţi avocaţi de business de pe piaţă, s-a implicat direct în conflictul dintre Rompetrol şi CNVM, care a suspendat delistarea Rompetrol Rafinare. În acest timp, Ştefan Damian, partener al Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, pregă­teşte o eventuală acţiune a grupului Rompetrol la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Washington.
Confruntat cu perspectiva acestei "cascade de apărări", Finanţele încearcă să găsească o portiţă în Ordonanţa 118 din 2003 (ordonanţa semnată de Adrian Năstase prin care datoriile Petromidia au fost transformate în obligaţiuni) prin care să-i oblige pe kazahi să plătească toţi banii. Ministerul se bazează în acest caz pe propriul departament juridic, potrivit unor surse ministeriale. Cei 29 de consilieri juridici din Ministerul Finanţelor aveau în aprilie venituri nete cuprinse între 700 şi 5.400 de lei, iar de la 1 iulie au suferit reduceri de 25% ale salariilor.
În comparaţie, avocaţii Rompetrol au onorarii de mii de euro pe oră.