Sănătate cu carnet de partid: Partidele îşi împart ca la tarabă conducerea spitalelor

Autor: Iulian Anghel 26.08.2010

Nici nu au preluat bine în administrare spitalele şi reprezentanţii partidelor au şi început să-şi dispute şi să-şi împartă locurile în consiliile de administraţie ale acestor instituţii.
Primul pas l-a făcut Bucureştiul, cel mai important oraş al ţării. Consilierii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-au împărţit, în funcţie de algoritmul politic, locurile în consiliile de administrare în 24 de spitale trecute în administraţia Municipalităţii, asta în ciuda faptului că Sorin Oprescu, el însuşi medic şi fost director al Spitalului Universitar şi al Spitalului Elias, promitea că numirile în consiliile de administraţie nu vor fi pe criterii politice.
PDL va avea, aşadar, 24 de reprezentanţi în consiliile de adminis­traţie de la 13 spitale ale municipalităţii, de la PNL sunt nouă în şase spitale, PSD are şapte în cinci unităţi, iar PNG are doi reprezentanţi în două spitale, aceştia fiind desemnaţi în şedinţa de miercuri seară a CGMB.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara sâmbătă, citat de Mediafax, că în cele 21 de spitale ale municipalităţii vrea manageri profesionişti, nu angajaţi pe criterii politice, precizând că în acest sens va fi organizat un concurs "fără încărcătură politică". Concursul pentru funcţia de manageri sunt organizate după alegerea consiliilor de administraţie.
"Trebuie să desemnăm consiliile de administraţie la toate cele 21 de spitale, pentru a putea organiza concursuri de management. Trebuie să fie un concurs fără încărcătură politică. Vă promite Oprescu", susţinea sâmbătă edilul-şef.
Potrivit proiectului noii legi a salarizării, managerii de spitale, managerii generali şi directorii medicali au cei mai mari coeficienţi de ierarhizare din sistemul sanitar, iar un medic, în funcţie de vechime şi de ierarhia profesională, pleacă de la un coeficient minim de 1,90 şi poate ajunge până la 11,53. Coeficientul maxim în sistem este 15.
Însă cum faci concurs, cum angajezi "profesionişti" în spitale când ţi-ai împărţit, deja, politic funcţiile în conducerea spitalelor? "Să vă spun ceva. Eu nu mai sunt directorul economic al Spitalului Clinic de Urgenţă (Floreasca - n.n.) pentru că nu sunt de la PDL. Nu este, fără discuţie, normal să împarţi funcţii pe criterii politice. Câtă vreme se menţine această practică nimic nu va merge", arată fostul director financiar-contabil al Spitalului Floreasca, Florian Stroe, actualmente doar economist în cadrul biroului de audit al instituţiei.
Şi mai spunea săptămâna trecută Sorin Oprescu: "În ultimii zece ani, managerii au fost angajaţi pe criterii politice, un exemplu în acest sens este chiar unitatea sanitară în care am fost eu director (Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, n.r.) şi care a acumulat datorii foarte mari", a mai spus atunci Oprescu.
Potrivit unei ordonanţe de urgenţă care a trecut în această săptămână de Senat, procesul descentralizării spitalelor nu este unul politic: "Descentralizarea spitalelor înseamnă că oamenii vor putea decide pentru ei înşişi şi că aceste servicii sanitare publice vor fi aduse la un nivel cel mai de jos faţă de comunitate. Vreau să vă spun de la bun început că nu e o descentralizare politică, nu are nici culoare portocalie, nici culoare roşie, nici galbenă sau verde. Este o descentralizare făcută pentru oameni", a spus ministrul.
Ordonanţa de urgenţă amintită prevede înfiinţarea unui consiliu de administraţie într-un spital în care majoritatea membrilor sunt desemnaţi de autorităţile locale.De-a lungul vremii, mulţi medici de prestigiu s-au afiliat politic şi toţi au susţinut că fac asta din convingere.