Ministerul Economiei poate demara listarea a 15% din Romgaz

Autor: Andrei Chirileasa 26.08.2010

HotÂrârea de Guvern privind vânzarea prin ofertă publică secundară iniţială (IPO) a unui pachet de 15% din acţiunile producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaş a fost publicată la începutul săptămânii în Monitorul Oficial, astfel că oficialii Ministerului Economiei pot demara procedurile de listare a companiei la Bursă.
Vânzarea a 15% din Romgaz ar fi cea mai mare ofertă derulată până acum pe Bursa de la Bucureşti (BVB), cu o valoare care ar putea fi cuprinsă între 240 şi 380 mil. euro, potrivit evaluărilor disponibile în prezent. Banii vor intra în conturile Ministerului Economiei, care este în prezent acţionarul majoritar al Romgaz, cu 85% din capital.
Ministerul Economiei se pregăteşte să mai scoată la vânzare participaţii de 9,84% din OMV Petrom şi câte 15% din Transgaz şi Transelectrica, toate fiind listate în prezent la Bursă. Hotărârile de Guvern privind vânzarea celor trei participaţii au fost date pe 4 august, la fel ca şi în cazul Romgaz, dar nu au fost publicate încă în Monitorul Oficial. Din vânzarea acestora, statul ar mai putea încasa circa 580 mil. euro, luând în calcul preţurile actuale de pe Bursă.
Primii paşi în vederea derulării ofertei Romgaz sunt selectarea unui intermediar şi realizarea unei evaluări a situaţiei financiare a companiei. Procesul de vânzare va fi coordonat de o comisie condusă de ministrul economiei, Adriean Videanu, din care mai fac parte ministrul finanţelor, directorul general al Romgaz şi o serie de şefi de departament din Ministerul Economiei.
Specialiştii de pe Bursă estimează că oferta publică de listare a Romgaz va necesita cel puţin şase luni de pregătire, astfel că operaţiunea ar putea avea loc cel mai devreme în trimestrul al doilea al lui 2011, cu condiţia ca Ministerul Economiei să demareze cât mai repede procedura de selecţie a intermediarului ofertei.
Romgaz este una dintre cele mai importante companii pe care statul le mai are în portofoliu, deţinând rezerve de gaze naturale estimate la circa 85 de miliarde de metri cubi. Analiştii marilor firme de brokeraj care au evaluat recent participaţiile Fondului Proprietatea evaluează Romgaz la o valoare cuprinsă între 1,6 mld. euro şi 2,5 mld. euro. Valoarea companiei ar putea înregistra o creştere semnificativă odată cu liberalizarea preţului gazelor naturale din producţia internă, care este în prezent la un nivel mult mai mic faţă de preţul gazelor din import.
Vânzările Romgaz au fost anul trecut de 3,19 mld. lei (760 mil. euro), în scădere cu 2,6% faţă de anul precedent, iar profitul net a crescut cu 6,5%, la 572 mil. lei (135 mil. euro).