Febra achiziţiilor cuprinde piaţa internaţională. Când ajung companiile cu cash şi în România?

Autor: Ioana David 26.08.2010

Numărul tranzacţiilor care implică firme româneşti va creşte în acest an, însă valoarea lor va fi semnificativ mai mică comparativ cu anii de boom economic, astfel că deocamdată nu se poate vorbi de o revenire a acestui sector, potrivit analiştilor specializaţi pe această zonă.




Ziarul Financiar a identificat 20 de posibile companii care ar putea să fie în vizorul firmelor interesate "cu cash" şi care astfel ar putea să revitalizeze piaţa de M&A, un sector din care consultanţii şi avocaţii specializaţi făceau bani buni în perioada 2006-2008.
"În mod cert activitatea de M&A se va dezgheţa şi în România pe un orizont de 12-18 luni datorită efectului combinat al con­tracţiei economice, companiile nemaiputând creşte organic şi al ajustării, uneori semnificative, a valorii companiilor locale. România are încă multe sectoare neconsolidate plus o nevoie disperată de a vinde participaţii ale statului, ambele teritorii predilecte pentru M&A. Cu toate acestea, nu m-aş hazarda să vorbesc de o eventuală efervescenţă M&A în România, de vreme ce ne confruntăm cu o foarte proastă percepţie investiţională datorată inconsecvenţei şi amatorismului politicilor publice, în special cea fiscală", este de părere Doru Lionăchescu, partener principal la casa de consultanţă Capital Partners.
Firma Capital Partners este implicată în prezent de partea vânzătorilor în discuţiile privind vânzarea unei participaţii la reţeaua de electroretail Domo de către actual acţionar majoritar - (Equest) Trans Balkan Investment.
Pe de altă parte, Gabriela Cacerea, partener al casei de avocatură NNDKP şi unul dintre coordonatorii practicii de M&A a firmei, este de părere că anul acesta s-a anticipat într-un mod optimist o revenire a pieţei atât în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, cât şi în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor. "Reve­nirea nu va fi una spectaculoasă, piaţa fiind în continuare alcătuită din tranzacţii de o valoare mică comparativ cu valorile înregistrate în trecut. Tranzacţii de peste 50 - 100 de milioane de euro vor fi în continuare rare, cel puţin la nivel local, putându-se aprecia că nivelul median al valorii tranzacţiilor va rămâne în zona 10-15 milioane de euro", spune Cacerea.
În 2009, NNDKP a asistat Deutsche Bank Group în finalizarea achiziţiei unei a două clădiri de birouri, parte a unei tran­zacţii totale de 341 mil. euro, considerată cea mai mare de pe piaţa imobiliară locală.

Investitorii şi autobuzele
Din "vedeta" regiunii, România a ajuns acum pe ultimele locuri în topul prefe­rinţelor investitorilor străini, după cum spun reprezentanţii fondurilor de investiţii.
Dragoş Roşca, spre exemplu, CEO al fondului de investiţii Gemisa Investments care are în portofoliu firme precum OptiBlu, Miniblu, Oxigen Plus, afirma recent că România se "bate" cu Ucraina pentru ultimul loc în topul preferinţelor investi­torilor din regiune, în condiţiile în care în urmă cu trei ani se afla în fruntea clasa­mentului, propulsată aici de sistemul fiscal favorabil şi de forţa de muncă ieftină.
Schimbările legislative dese au speriat investitorii, iar Leo Gherghina partener în cadrul fondului de investiţii Société Générale Assset Management (SGAM) Eastern Europe, deţinut de gigantul finan­ciar Société Générale, spunea că investitorii "urăsc surprizele, chiar şi cele bune".
Mai optimist este Mihai Sfinţescu, director de investiţii al 3TS Capital Partners, care crede că pe termen lung, România "este în continuare o variantă bună în măsura în care autorităţile publice înţeleg să-şi îndeplinească obligaţiile pe care şi le-au asumat".
El compară sentimentul pe care investi­torii îl acum cu cel al pasagerilor dintr-un autobuz care sunt duşi de şofer pe marginea unei prăpastii şi redresează maşina în ultimul moment.
"După un şoc în mai 2010 generat de situaţia precară în care guvernul a lăsat să evolueze economia, aşteptăm să vedem implementarea rapidă a unor măsuri care să refacă poziţia financiară a României. Refe­ritor la şoc, este ca şi cum mergi cu auto­carul şi, la un moment dat, vezi că şoferul, cel mai probabil adormit, a adus autocarul la marginea prăpastiei şi îl redresează în ulti­mul moment. Chiar dacă ulterior şoferul te duce la destinaţie, vei fi îngrijorat până vei coborî din autocar", spune Sfinţescu. Anul acesta 3TS Capital Partners a vândut un pachet de acţiuni la reţeaua de clinici private Centrul Medical Unirea.

Companii mai ieftine de 5-6 ori
În legătură cu valorile de tranzacţio­nare, Doru Lionăchescu de la Capital Partners spune că la unele bănci valoarea a scăzut de 8-10 ori în ultimul an, iar în retail de 5-6 ori.
Cu toate acestea există şi companii "cu ca­racteristici unice", care îşi conservă sau chiar îşi cresc valoarea, după cum spun şi alţi analişti.
"Preţurile activelor nu vor reveni pentru foarte multă vreme la valorile de la sfârşitul lui 2007 şi prima jumătate a lui 2008, deoa­rece, aşa cum bănuiam atunci, iar acum ştim sigur, eram într-un «bubble» de proporţii la nivelul economiei mondiale şi locale. Vom vedea însă evoluţii diferen­ţiate cu active care au caracteristici unice şi vor creşte în valoare, în timp ce media va scădea uşor sau va stagna", a spus Mihai Sfinţescu.
Scăderea preţurilor companiilor poate fi însă speculată de giganţii cu cash, aşa cum se întâmplă la nivel internaţional. Pu­blicaţia The Guardian scria recent că "febra achizi­ţiilor atinge pieţele globale", în condiţiile în care companiile bogate au planuri de extin­dere. Ar putea ajunge o parte din această "manie a achiziţiilor" şi în România?
"Una peste alta văd o stagnare a pieţei M&A ca volum în jur de un miliard de euro în 2010, poate chiar o contracţie, dar o creştere semnificativă a numărului de tranzacţii, pe fondul reducerii drastice a va­lorii pe tranzacţie. Pe termen mediu, piaţa va creşte imediat ce incertitudinile macro­eonomice se vor disipa, economia va intra pe trend pozitiv sustenabil şi finanţarea achiziţiilor va deveni din nou disponibilă", a spus Doru Lionăchescu.

Cine a ieŞit la "cumpÂrÂturi" pe piaŢa internaŢionalÂ

n Grupul minier anglo-autralian BHP Billiton a făcut o ofertă de 35 mld. lire (43 mld. euro) pentru Potash Corp of Canada, cel mai mare producător de îngrăşăminte din lume;
n Companiile de asigurări Avia şi Resolution sunt interesate de Prudential;
n Compania farmaceutică AstraZeneca ar putea atrage interesul unor rivali precum GlaxoSmithKline sau altor jucători europeni;
n Compania britanică de explorare a petrolului Dana Petroleum este ţinta unei oferte ostile de preluare de 1,9 mld. lire (2,3 mld. euro), lansată de compania sud-coreeană de stat KNOC.
Sursa: The Guardian