Investitorii de la Bursă aşteaptă pentru că nu pot face bani şi pe corecţii

Autor: Stefan Musgociu 29.08.2010

Bursa a crescut vineri, cu 1%, pentru a doua şedinţă consecutiv, însă nu a reuşit să recupereze corecţiile înregistrate în primele trei zile din această săptămână. Dacă în primele două şedinţe din această săptămână piaţa a scăzut uşor, linia descendentă s-a accelerat miercuri, indicii bursieri atingând niveluri de rezistenţă. Miercuri a fost înregistrat totodată şi cel mai mare rulaj din ultimele două luni de la BVB.
Ultimele operaţiuni de vineri cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 1,05%.
Speculatorii de la BVB au reacţionat vizibil la revizuirea în scădere a creşterii economice din SUA, care a fost mai uşoară decât estimările analiştilor. Creşterea economică a fost revizuită la 1,6% de la 2,4%, însă economiştii anticipau un avans de numai 1,4% în al doilea trimestru.
La închiderea sesiunii, indicele BET-FI se plasa cu 1,94% peste nivelul de joi.
Evoluţia pieţei a venit pe un rulaj de 12,5 milioane de lei (2,9 milioane de euro), sumă cu 54% mai mare decât rulajul de joi, de 8,1 milioane de lei (1,9 milioane de euro). Totuşi, lichiditatea de vineri a fost susţinută în proporţie de 28% de trei transferuri cu pachete mai mari de acţiuni Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) şi BRD (BRD), în valoare cumulată de 3,5 milioane de lei.
Titlurile Transelectrica şi BRD au fost cedate prin două tranzacţii ne­gociate, în valoare de câte 1,1 milioane de lei, iar acţiunile Transgaz au fost transferate printr-o operaţiune direct în piaţa principală, pentru 1,2 milioane de lei.
Gabriel Morariu, broker la BT Securities, consideră că lichiditatea pieţei este redusă întrucât cei mai mulţi dintre investitori continuă să adopte po­ziţii de aşteptare, în condiţiile în care nici pe bursele externe nu este o tendinţă clară.
"Spre exemplu, joi, când au venit ştiri bune, piaţa din SUA a scăzut. Ma­jo­r­itatea investitorilor aşteaptă să vadă con­turarea unui trend şi abia apoi vor reveni la tranzacţionare", a declarat Morariu. Totodată, el a mai spus că majoritatea investitorilor de la BVB preferă să aştepte întrucât pe fondul unor corecţii pe piaţa locală este foarte greu de obţinut câştiguri.
"Pe pieţele externe investitorii au posibilitatea de a face rulaj cât de cât şi pe scădere, având o paletă mai largă de instrumente de investiţii, pe când la noi este destul de complicat să faci bani într-o perioadă de corecţii. Astfel, mulţi investitori preferă să aştepte", a afirmat Morariu.
La finalul şedinţei au fost înregistrate în sistemul bursei rezul­tatele ofertei publice de vânzare de obligaţiuni derulată de municipalitatea Zalău, în valoare de 64,3 milioane de lei (15,1 milioane de euro).
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost şi vineri cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 2,1 milioane de lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost efectuată la 1,35 lei, preţ cu 1,5% peste referinţă.
Pe plan extern, bursele vest-europene au revenit pe creştere după publicarea datelor din SUA, iar la închiderea sesiunii de la Bucureşti avansau cu cel mult 0,6%. Linia era urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu până la 0,6%.