Patronatele nu renunţă la salariul minim de 600 de lei. La stat ar putea scădea la 640

Autor: Izabela Badarau 29.08.2010

Salariul minim lunar pentru angajaţii din sectorul bugetar ar putea scădea anul viitor de la 705 lei la 640 de lei, iar pentru salariaţii din sectorul privat ar putea rămâne tot de 600 de lei, ca şi anul acesta, potrivit declaraţiilor celor care au participat vineri la negocierile dintre patronate şi sindicate, mediate de premierul Emil Boc şi secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu.
În 2010, salariaţii din sectorul bugetar au primit minim 705 lei, pe baza legii salarizării unice care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, exceptând angajaţii cu studii superioare care au avut dreptul la un salariu minim de 1.200 de lei.
Pentru anul viitor, cel mai probabil vor fi tot două salarii minime diferite, unul pentru sectorul bugetar şi unul pentru sectorul privat, urmând să se facă diferenţieri în anumite ramuri economice şi pentru absolvenţii de studii superioare.
"Este justificat să existe două salarii minime obligatorii, în condiţiile în care cei din sectorul privat se mai pot angaja şi în altă parte pentru venituri suplimentare, în timp ce angajaţii din sectorul public nu mai pot avea alte activităţi aducătoare de venit, potrivit cadrului juridic actual", spune Sebastian Oprescu, preşedinte al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP).
În timp ce patronatele susţin că vor rămâne ferme pe poziţii şi nu vor accepta un salariu minim mai mare de 600 de lei în 2011, sindicatele - atât cele din sectorul bugetar, cât şi din mediul privat - se luptă pentru un salariu minim de peste 700 de lei.
Salariul minim pe economie a crescut de aproape şase ori în ultimii zece ani, până la echivalentul a 142 de euro în 2010, dar cu toate acestea rămâne printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Doar Bulgaria are în 2010 un salariu mai mic, de 123 de euro, în timp ce Polonia, Cehia sau Slovacia au un salariu minim lunar de peste 300 de euro.
Aproximativ 21% dintre angajaţii din mediul privat, adică în jur de 730.000, sunt plătiţi cu un salariu de sub 750 de lei pe lună, potrivit calculelor ZF pe baza unor statistici din octombrie 2009. Spre comparaţie cu companiile deţinute integral sau parţial de stat, procentul este semnificativ mai mare.
În companiile de stat, doar 1,3% dintre salariaţi, adică doar 4.400, au sub acest nivel, arată datele Institutului Na­ţional de Statistică.
Analiştii spun că ponderea sa­lariaţilor care încasează salarii minime este atât de ridicată în sectorul privat pentru că mulţi angajatori preferă să plătească diferenţa la negru sau prin alte modalităţi, precum plata pe persoană fizică autorizată.
Săptămâna aceasta negocierile în privinţa salariului minim pe 2011 vor continua, urmând ca, după o nouă întâlnire cu sindicatele, să se decidă nivelul salariului minim pe economie.
"Părerile sunt diferite între sindicate şi patronate, dar Guvernul va media această întâlnire şi vom lua o decizie după întâlnirea de săptămâna viitoare", a spus vineri primul-ministru Emil Boc, citat de Mediafax.
Boc a susţinut că există şi patronate care nu se opun creşterii salariului minim pe economie.
"Sunt patronate care propun şi sume mai mari de 600 de lei, în diverse condiţii şi situaţii."