Cum arată bilanţul miniştrilor care ar fi trebuit să scoată România din criză

Ziarul Financiar 29.08.2010

Ziarul Financiar a rezumat plusurile şi minusurile miniştrilor cabinetului Boc. Guvernul a trecut la restructurare, dar din păcate doar în ultimul moment, iar măsurile de relansare economică şi eficientizare a actului administrativ lipsesc.Având în vedere discu­ţiile tot mai intense privind o posibilă remaniere la 1 septembrie, Ziarul Financiar a făcut bilanţul miniştrilor unuia din cele mai contestate cabinete din 1989 încoace.



ZF a pus în balanţă, în cazul fiecărui ministru, trei lucruri care pot fi notate cu plus şi trei care sunt notate cu minus.Care sunt aprecierile care vor cântări în balanţa care decide cine pleacă şi cine rămâne în Guvern se va şti miercuri.Cert este că în sânul principalului partid de guvernământ, PDL, se vorbeşte că opt-nouă miniştri ar putea să-şi piardă funcţiile.

Numai că UDMR, prin vocea vicepremierului Marko Bela, a susţinut, la finele săptămânii, că reprezentanţii săi din Cabinet, patru la număr din totalul de 16, nu vor fi schimbaţi şi nici Gabriel Oprea, ministrul aparării, al cărui partid, Uniunea Naţională pentru Progresul României, este la guvernare, nu are de gând să plece. Acest lucru înseamnă că miniştrii PDL vor fi cei din rândurile cărora se va pleca.

Mai mulţi lideri de vază ai PDL au susţinut la finele săptămânii că cei doi vor pleca din Executiv.


Miercuri va avea loc o întâlnire între grupurile parlamentare ale PDL, preşedintele Traian Băsescu şi membrii Guvernului în frunte cu Emil Boc.

"Eu cred că analizele sunt deja făcute. Pe 1 septembrie trebuie să se pre­zinte o anumită situaţie (...) şi, mai mult ca sigur, că o astfel de remaniere se va face. Printre cei vizaţi ar putea fi cei care au fost ţintele presei şi ale conducerii PDL, ministrul muncii, ministrul finanţelor", a precizat pentru Mediafax deputatul Valeriu Tabără. "PDL a acceptat propunerile de austeritate ale Guvernului, a sprijinit în Parlament acest guvern, acum trebuie să vedem rezultatele", a declarat şi deputatul Sulfina Barbu.

Liderul grupului senatorial PDL Traian Igaş a susţinut ieri că echipa guvernamentală ar trebui să fie împrospă­tată pentru a da un suflu nou Guver­nului, arătând că unii miniştri au avut unele nesincronizări şi nenu­mărate bâlbe. Există însă şi voci care spun că remanierea nu trebuie gră­bită.

Prim-vicepreşedintele PDl Theo­dor Stolojan a spus că evaluarea miniştrilor va fi făcută de primul-ministru şi nu de preşedinţii partidelor care i-au propus şi a apreciat că schimbarea unor miniştri pentru că unii sau alţii au devenit nerăbdători nu e o idee bună.