Creditorii au aprobat planul de reorganizare al Leonardo

Autor: Cristina Stoian 30.08.2010

Planul de reorganizare al Leonardo, cel mai mare retailer român de încălţăminte şi accesorii, propus de Florin Panea, proprietarul companiei, şi de administratorul judiciar Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL, a fost votat de creditori luni dimineaţă.

,, În perioada de observaţie, societatea şi-a redimensionat costurile. Astfel au fost reduse cheltuielile salariale, cu chiriile şi alte cheltuieli exceptionale. Planul de reorganizare aşează pe o nouă structură şi datoriile anterioare deschiderii procedurii adaptat la posibilităţile reale de recuperare şi la valoarea de evaluare a patrimoniului societăţii. Astfel societatea va plăti în cadrul reorganizării pe lângă datoriile curente şi datoriile la bănci, la salariaţi, şi parţial celorlalţi creditori. Prin menţinerea în viaţa comercială a acestei companii se menţin locurile de muncă a 2.000 de persoane, iar creditorii recuperează mai mult decât în faliment, caz în care doar băncile care au garanţie întreg patrimoniul ar fi recuperat banii'', a declarat pentru ZF Radu Lotrean, responsabil cu reorganizarea judiciară a Leonardo.

Retailerul, care a cerut insolvenţa în octombrie 2009 la presiunea creditorilor care aveau de recuperat circa 100 mil. euro ( 412,9 mil. lei), a intrat astfel oficial în etapa de reorganizare judiciară,după ce băncile, salariaţii companiei ceilalţi creditori, printre care şi furnizorii au votat planul de reorganizare propus. "Vrem să ne ajutăm clienţii să depăşească momentele dificile. Considerăm că perspectivele pentru Leonardo sunt pozitive şi că acest caz demonstrează importanţa eforturilor comune pe care atât creditorii, cât şi clienţii trebuie să le depună pentru a ieşi din criză", a spus Mircea Cotigă, Recovery & Fraud Prevention Director în cadrul UniCredit Ţiriac Bank.

Perioada de reorganizare durează trei ani, cu posibilitate de prelungire un an.