Volumul creditelor acordate de IFN-uri a scăzut cu 600 mil. euro în primul semestru

Autor: Ciprian Botea 30.08.2010

Instituţiile financiare nebancare au îngheţat finanţările anul acesta, rambursările fiind mai mari decât banii noi împrumutaţi în principal pentru persoanele fizice şi firmele care activează în servicii, arată datele BNR.



Portofoliile de credite ale instituţiilor financiare nebancare (IFN) înscrise în registrul special de la BNR s-au diminuat cu 600 mil. euro sau 7,5% în primele şase luni, ajungând la sfârşitul lunii iunie la 7,4 mld. euro (echivalentul a 32,3 mld. lei).

În acest registru figurează IFN-urile care au un sold minim al creditelor de 25 mil. lei şi capitaluri proprii şi sume împrumutate de cel puţin 50 mil. lei.

"Nu cred că scăderea activităţii de creditare ţine de costul împrumuturilor, ci mai degrabă de lipsa cererii. Nivelul de îndatorare al clienţilor vizaţi de acest tip de credite este foarte ridicat, potenţialul de creştere fiind limitat mai ales pe segmentul persoanelor fizice", comentează Felix Daniliuc, directorul general al Raiffeisen Leasing.

IFN-urile au oprit finanţările pe aproape toate sectoarele de activitate, cu excepţia agriculturii şi a administraţiei publice. Astfel, soldul creditelor acordate în agricultură a crescut în perioada ianuarie-martie cu 28%, până la 293 mil. euro, în timp ce împrumuturile pentru administraţia publică au urcat cu 1,7%, până la 195 mil. euro. Creşterea soldului finanţărilor în sectorul public vine în contextul în care societăţile se plângeau la începutul anului că statul a ajuns să fie cel mai prost client pentru IFN-uri, dar şi pentru clienţii acestora, deoarece are întârzieri mari la plata facturilor.

De cealaltă parte, cel mai accentuat declin s-a înregistrat în cazul creditelor acordate firmelor din sectorul serviciilor, soldul pe acest segment coborând cu peste 400 mil. euro în primele şase luni. Totalul finanţărilor acordate de IFN-uri în servicii ajungea în iunie de aproape 4,1 mld. euro. Şi creditele acordate companiilor din industrie au înregistrat o reducere cu 7% a volumului, până la 1,3 miliarde de euro (5,7 mld. lei).

Totodată, creditele de retail reprezentau doar 445 mil. euro (echivalentul a 1,95 mil. lei), fiind în scădere cu 13% faţă de sfârşitul anului trecut. Persoanele fizice sunt în cea mai mare parte clienţi ai companiilor specializate pe credite ipotecare şi de consum, în condiţiile în care firmele de leasing se concentrează mai mult pe finanţa-rea companiilor.

"Din datele pe primele şase luni nu aş putea spune că pe partea de leasing vedem o comprimare atât de dramatică a pieţei, cum s-a întâmplat în 2009 comparativ cu 2008. Estimez că în 2010 finanţările acordate de firmele de leasing vor rămâne la nivelul anului trecut, adică 1,2-1,3 miliarde de euro", spune Daniliuc.

Din totalul finanţărilor acordate de firmele de leasing în 2009, de 1,33 miliarde de euro, doar 8% au mers către segmentul de retail, cei mai mari clienţi fiind companiile private. Circa 1% din finanţări au ajuns în sectorul public. Firmele de leasing au fost puternic lovite anul trecut de scăderea pieţei auto şi de creşterea numărului rău-platnicilor, ajungând să recupereze mii de autovehicule pe care încearcă acum să le revândă.

În timp ce soldul creditelor acordate de IFN-uri a scăzut, calitatea portofoliilor a continuat să se înrăutăţească, astfel că sumele restante au urcat cu aproape 50 de milioane de euro, până la 343 mil. euro (1,5 mld. lei). Ponderea restanţelor în totalul sumelor datorate de clienţi a ajuns în iunie la 7%, faţă de 5% la sfârşitul lui 2009. Comparativ, sumele restante la creditele acordate de bănci ajung la aproximativ 5,4%, conform datelor BNR.

Creditele în euro reprezintă aproape 97% din portofoliul IFN-urilor, valoarea acestora ajungând la 7,1 mld. euro în iunie (31,2 mld. lei). În acelaşi timp, mai mult de jumătate din credite au scadenţe cuprinse între unu şi cinci ani.