5-8% din funcţionarii publici cehi vor fi disponibilizaţi

Autor: Catalina Apostoiu 30.08.2010

Între 5% şi 8% din funcţionarii publici plătiţi de la buget îşi vor pierde locul de muncă în urma reducerilor cheltuielilor bugetare, a declarat primul-ministru ceh Petr Necas, citat de Prague Daily Monitor.

Conform primului-ministru, pentru realizarea reducerilor de cheltuieli de 10% avute în vedere, două planuri extreme ar putea fi adoptate: fie salariile funcţionarilor vor fi reduse cu 10%, fie numărul acestora va scădea cu 10%, restul angajaţilor urmând să beneficieze de aceleaşi salarii.

"Cred că în cazul majorităţii ministerelor, va fi o combinaţie a acestor măsuri", a declarat Necas, adăugând că paşii specifici vor fi decişi de fiecare minister.

"Aş spune că vor fi disponibilizate 5-8% din persoanele plătite din bugetul de stat", a declarat primul-ministru.

Necas a declarat că din punctul de vedere al bugetului de stat, reducerile de 10% sunt corecte. El a respins poziţia sindicatelor conform căreia reducerile de salarii şi disponibilizările ar putea destabiliza sectorul administraţiei publice.

Va depinde de abilităţile manageriale ale miniştrilor şi echipelor acestora să păstreze angajaţii de calitate, a declarat primul-ministru ceh. "Dacă sunt luate în calcul cheltuielile legate de salarii şi plăţile către sistemul asigurărilor sociale, rezultă o sumă de 180 de miliarde de coroane (7,3 mld. euro) din bugetul de stat", conform primului-ministru.

Necas a declarat că anul trecut salariile din sectorul de business au fost reduse, iar măsurile au afectat sute de mii de oameni.

Guvernul intenţionează să reducă volumul salariilor din organizaţiile de stat cu o zecime, cu excepţia salariilor profesorilor. Guvernul va reduce şi volumul restului cheltuielilor operaţionale cu o zecime.