Ungaria nu mai poate jongla cu deficitul, avertizează CE

Autor: Andreea Neferu 30.08.2010

Ungaria "nu-şi permite" să întârzie eforturile de a-şi reduce deficitul bugetar, a declarat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn, descurajând încercările premierului ungar Viktor Orban de a stimula creşterea economică cu orice preţ, scrie Bloomberg.

"Într-o perioadă în care restul statelor membre ale Uniunii Europene preferă drumul consolidării fiscale, Ungaria nu-şi poate permite să devieze de la această cale", a explicat Rehn. "În loc să-şi mărească deficitul bugetar, Ungaria ar trebui să urmeze o politică fiscală sănătoasă, care este o precondiţie a creştereii sustenabile", potrivit comisarului european.

Discuţiile dintre Ungaria, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) cu privire la evaluarea programului de finanţare în valoare de 20 mld. euro au fost suspendate luna trecută, după ce Orban a refuzat să continue angajamentul guvernului anterior de a reduce gaura bugetară la mai puţin de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2011. Orban susţine că Ungaria are nevoie de un spaţiu de manevră mai mare în ceea ce priveşte deficitul bugetar pentru a putea stimula economia.

Cabinetul de la Budapesta a anunţat că intenţionează să reia discuţiile cu FMI şi UE în octombrie, după ce vor avea loc alegerile locale prin care partidul premierului, Fidesz, vrea să-şi consolideze poziţia. Destul de recent, în aprilie, Orban a fost ales premier în baza promisiunilor sale de a pune capăt celor cinci ani de austeritate ce au accentuat recesiunea ce a afectat ţara în ultimii ani.

Deficitul bugetar al Ungariei s-a ridicat la 4% din PIB anul trecut, în scădere de la recordul de 9,6% în 2006. Guvernul anterior de la Budapesta s-a angajat să micşoreze şi mai mult gaura bugetară, până la 2,8% în 2011. Potrivit lui Rehn, Ungaria oricum trebuie să-şi reducă acest indicator la sub 3% din PIB până în 2011 sub procedura de deficit excesiv a Uniunii Europene. Oficialii de la Bruxelles au prelungit deja de două ori termenul limită pentru realizarea acestui obiectiv, a mai spus comisarul european.

Pe de altă parte, Orban, care vrea cu orice preţ să încurajeze creşterea economică după ce PIB-ul ţării s-a contractat cu 6,3% anul trecut, exclude încă un an de austeritate. De aceea, guvernul maghiar îşi îndreaptă acum atenţia către actori economici cu ajutorul cărora să poată acoperi găurile bugetare, astfel că au fost luate în vizor instituţiile financiare, care ar urma să plătească o taxă specială.