Investitorii de pe burse au fost dezamăgiţi de planul mondial de relansare

Autor: Monica Juganaru 30.08.2010

Bursa a revenit luni pe scădere, iar indicele compozit al pieţei a închis şedinţa cu 1,23% sub nivelul de vineri, după numai două şedinţe de creştere, mişcare influenţată de declinul burselor europene, care au pierdut avansul din debut şi au trecut pe minus.

"Evoluţia uşor pozitivă a burselor europene de la deschiderea şedinţei a venit pe fondul deciziei băncii centrale nipone, care a anunţat luni că a extins programul de lichiditate. Jucătorii însă s-au arătat dezamăgiţi de măsurile adoptate, iar bursele internaţionale au început să piardă din avans. În schimb, pe plan local piaţa a fost indecisă, iar lichiditatea foarte mică", a declarat Darie Moldovan, directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK).

El a adăugat că investitorii aşteaptă date privind piaţa muncii în America, care urmează să fie publicate la sfârşitul acestei săptămâni, iar estimările sunt destul de pesimiste.

Deşi în deschiderea sesiunii acţiunile se tranzacţionau la cotaţii uşor mai jos faţă de finalul săptămânii trecute, iar titlurile SIF consemnau un avans mediu de 1,55%, jucătorii au intrat la vânzare şi au adus toţi indicii pe scădere.

Acţiunile şi-au adâncit pierderile până la jumătatea şedinţei, iar segmentul SIF a pierdut integral avansul din debut, în contextul în care piaţa s-a menţinut puţin lichidă.

La închidere, indicele BET-FI se situa cu 0,35% mai jos faţă de nivelul de vineri.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost efectuate la cotaţii în coborâre în medie cu 1,23%, iar indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 0,81%.

Titlurile companiilor din sectorul energetic au consemnat cea mai accentuată corecţie, cu un minus de 1,51% pentru indicele BET-NG, în special ca urmare a scăderii preţurilor pentru acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au coborât cu 4,55%. Administratorii Rompetrol Rafinare (RRC) au anunţat vineri că acţionarii sunt convocaţi la 30 septembrie pentru a decide conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate de la stat şi majorarea capitalului social al companiei cu valoarea acestora.

Potrivit directorului financiar al grupului Rompetrol, Dmitri Grigoriev, grupul KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al Rompetrol, nu poate răscumpăra toate obligaţiunile, în condiţiile în care în primul semestru a înregistrat pierderi nete de 100 de milioane de dolari şi ia în considerare să aibă Guvernul ca partener în rafinărie.

Suma maximă cu care capitalul ar urma să fie majorat este echivalentul în lei al sumei de 517 milioane de euro, adică valoarea tuturor obligaţiunilor emise de Rompetrol Rafinare la 2003.

Lichiditatea totală a pieţei a fost doar de 7,75 milioane de lei (1,83 milioane de euro), cu 38% sub valoarea tuturor transferurilor de vineri, de 12,5 milioane de lei (2,9 milioane de euro).

La închiderea şedinţei de la Bursă, pieţele europene înregistrau evoluţii indecise, cu variaţii mici în plus sau în minus, iar piaţa americană a deschis ziua cu o scădere nesemnificativă.