Cum să faci afaceri de 300.000 de euro căutând oameni pentru Ericsson, OMV şi Adobe

Autor: Magraon Andreea 30.08.2010

IntelSol, firma de recrutare specializată în domeniul telecom, IT, energie şi construcţii, înfiinţată în 2007, câştigă între 500 şi 3.500 de euro pentru fiecare candidat plasat în funcţie de poziţiile pe care sunt angajate persoanele recrutate, a declarat pentru ZF Alina Enăchescu, manager de recrutare al companiei.

"Suntem plătiţi în baza unui comision în momentul în care candidatul este angajat. Comisionul porneşte de la 500 de euro pentru o poziţie de începător şi poate ajunge până la 3.500 de euro", a spus Enăchescu. Compania a recrutat peste 150 de specialişti pentru companii din domeniul IT şi telecom. "Dintre aceştia, 100 au fost angajaţi de Ericsson, restul de 50 mergând la companii precum Adobe, OMV Petrom, Romsys sau Capgemini", explică managerul de recrutare al IntelSol.

Potrivit Alinei Enăchescu, pentru angajarea celor 150 de persoane au fost chemate la interviu peste 400 de persoane şi alte 1.000 telefonic. Specialiştii sunt recrutaţi din baza de date a companiei, care deţine peste 20.000 de CV-uri, şi a site-urilor de socializare. "De obicei recrutăm prin abordare directă în special în domeniul telecom, unde specialiştii se găsesc mai greu. Câteodată sunt doar 3-4 specialişti în ţară pentru un loc căutat de companii", spune Enăchescu. Ea a adăugat că InterSol recrutează şi pentru companii din domeniul financiar, vânzări & marketing, administrativ şi centre de externalizare IT.

Potrivit reprezentantului companiei, InteSol recrutează în principal în marile centre universitare, precum Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara. "De obicei preferăm Capitala, deoarece este mai dificil pentru ceilalţi să vină din provincie în Bucureşti. Trebuie să fie motivaţi, şi numai de salariu", a mai spus Alina Enăchescu, care a adăugat că unele companii oferă şi un bonus de relocare, de circa 1.000 de euro.

IntelSol are afaceri anuale de 300.000 de euro şi cinci oameni, doi dintre ei fiind angajaţi temporar în funcţie de diferite proiecte. IntelSol este specializată pe servicii de recrutare de personal cu contracte permanente în România, prestări de servicii în telecomunicaţii, IT, energie sau construcţii bazate pe proiecte în străinătate şi recrutare de manageri de nivel mediu şi top.

Industria IT&C este una dintre puţinele industrii în care continuă angajările pe timp de criză, în condiţiile în care multe companii au anunţat restructurări. Printre cei mai mari angajatori din domeniul IT&C se numără companii multinaţionale precum Hewlett-Packard, Oracle, IBM sau Adobe. Dacă iniţial angajările au fost concentrate în special în Bucureşti, companiile s-au extins acum şi în teritoriu, în marile centre universitare. Spre exemplu, Alcatel-Lucent, unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente telecom, a anunţat în primele luni ale anului că va angaja în acest an câteva sute de persoane la Timişoara.