Leonardo i-a convins pe creditori: băncile încep să recupereze din datorii

Autor: Cristina Stoian 30.08.2010

Cu planul de reorganizare aprobat de către creditori, în cursul zilei de luni, retailerul de încălţăminte Leonardo face primii paşi spre ieşirea din insolvenţă şi se pregăteşte să plătească o parte din datoriile totale de circa 100 mil. euro (412,9 mil. lei) către bănci, companiile de leasing, proprietarii de spaţii comerciale sau furnizorii de produse.

"În perioada de observaţie, societatea şi-a redimensionat costurile, reducând cheltuielile salariale, cu chiriile şi alte cheltuieli excepţionale. Societatea va plăti în cadrul reorganizării pe lângă datoriile curente şi datoriile la bănci, la salariaţi, şi parţial celorlalţi creditori", a declarat Radu Lotrean, asociat coordonator în cadrul companiei Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL, responsabilă cu reorganizarea judiciară a retailerului orădean.

Potrivit listei creditorilor companiei, cinci bănci au de recuperat puţin peste 20 mil. euro (86,4 mil. lei), cel mai mare creditor fiind de departe BRD Group Société Générale, care are de încasat 9,3 mil. euro (39,2 mil. lei), adică 9,5% din suma totală restantă pe care Leonardo va începe să o plătească.

Planul de reorganizare al Leonardo, cel mai mare retailer român de încălţăminte şi accesorii, propus de Florin Panea, proprietarul companiei, şi de administratorul judiciar Casa de insolvenţă Transilvania a fost votat ieri de bănci, de salariaţi şi de majoritatea creditorilor.

Perioada de reorganizare durează trei ani, cu posibilitate de prelungire un an. "Prin continuarea activităţii acestei companii, se menţin locurile de muncă a 2.000 de persoane, iar creditorii recuperează mai mult decât în faliment, caz în care doar băncile care au garanţie întreg patrimoniul ar fi recuperat banii", a declarat Lotrean.

Retailerul, cu afaceri de circa 100 mil. euro în 2009, care a cerut insolvenţa la sfârşitul anului trecut la presiunea creditorilor, a intrat astfel oficial în etapa de reorganizare judiciară, eliminând astfel riscul de a intra în faliment. "Vrem să ne ajutăm clienţii să depăşească momentele dificile. Considerăm că perspectivele pentru Leonardo sunt pozitive şi că acest caz demonstrează importanţa eforturilor comune pe care atât creditorii, cât şi clienţii trebuie să le depună pentru a ieşi din criză", spune Mircea Cotigă, Recovery & Fraud Prevention director în cadrul UniCredit Ţiriac Bank. Printre cei circa 380 de creditori se numără şi Carrefour, Iulius Group, Unirea Shopping Center sau Ara Shoes.