Privaţii au ajuns majoritari la Fondul Proprietatea, însă doar pe hârtie

Autor: Roxana Daniela Pricop 31.08.2010

Participaţia statului român la Fondul Proprietatea (FP) a scăzut sub pragul de 50%, după cinci ani de la înfiinţarea fondului, potrivit unor surse apropiate FP.

În acest interval, statul a acordat din participaţia sa despăgubiri în acţiuni în valoare de circa 6,8 mld. lei (1,6 mld. euro) persoanelor expropriate de regimul comunist.

Nimeni nu ştie însă cine sunt cu adevărat investitorii care au ajuns să deţină 51% din capitalul Fondului Proprietatea, având în vedere că din martie 2008, când s-a dat undă verde pentru tranzacţiile cu titluri FP prin Depozitarul Central, peste 35% din acţiunile fondului şi-au schimbat proprierarul.

Acţiunile au ajuns astfel de la cei îndreptăţiţi la speculatori şi persoane familiare cu situaţia fondului şi a procesului de despăgubire, care au profitat de amânările repetate ale listării fondului la Bursă şi au cumpărat titluri cu mult sub valoarea nominală de 1 leu.

Scăderea pachetului de acţiuni deţinut de stat, prin intermediul Ministerului de Finanţe, la sub 50% din capitalul fondului nu echivalează însă cu preluarea controlului de către acţionarii privaţi.

Conform statutului fondului, statul are drept de decizie cât timp deţine peste 33% din acţiuni, ceilalţi acţionari având în acest interval drepturile de vot limitate.

Dacă un acţionar deţine mai mult de 5% din capitalul fondului, excesul de titluri peste pragul de 5% nu îi conferă niciun drept de vot, în timp ce fiecare două acţiuni reprezentând între 1% şi 3% din capital dau dreptul la un singur vot. Pentru acţionarii cu mai puţin de 1% nu există nicio limitare a dreptului de vot.

"Cei cinci ani necesari pentru ca statul să deţină mai puţin de 50% din fond este un indicator al procesului greoi cu care se realizează despăgubirile. E dificil de estimat când anume va ajunge participaţia statului la mai puţin de 33% având în vedere că emiterea unui titlu de despăgubire se contorizează drept datorie şi apasă pe deficitul bugetar", a spus avocatul Corin Trandafir, care reprezintă interesele celor mai mari acţionari privaţi ai fondului-moştenitorii familiilor Malaxa şi Auschnit.

De la începerea procesului de despăgubire, în 2006, foştii proprietari au primit acţiuni FP din participaţia statului la valoarea nominală de un leu (la 1 milion de lei despăgubiri - 1 milion de acţiuni FP).

De la înfiinţare când capitalul social al fondului era de 14,24 mld. lei, valoare recent redusă la 13,77 miliarde de lei din cauza anulării unor acţiuni neplătite de statul român, un număr de aproape 4.000 de persoane fizice şi juridice au devenit acţionari la Fondul Proprietatea.

Cum fondul nu este încă listat la Bursa de Valori Bucureşti, acţionarii privaţi nu pot intra în posesia despăgubirilor prin vânzarea acţiunilor pe o piaţă transparentă şi reglementată.

Sătui de nenumăratele întârzieri intervenite în procesul de listare, o parte dintre acţionarii privaţi au preferat să îşi vândă participaţiile la fond pe piaţa anunţurilor de mică publicitate la preţuri de până la 10 procente din valoarea despăgubirilor cuvenite, fapt ce a permis intrarea în acţionariat a fondurilor străine de investiţii şi a persoanelor care nu au nicio legătură cu procesul de retrocedare a proprietăţilor confiscate de regimul comunist.