Băncile greceşti din top zece au rămas pe profit după şase luni

Autor: Ciprian Botea 31.08.2010

Majorarea veniturilor şi reducerea costurilor au permis bancherilor greci să rămână cu un profit după digerarea creditelor neperformante.



Subsidiarele grupurilor financiare elene au fost afectate în mod diferit de riscul de credit în primele şase luni din 2010, astfel că în timp ce Bancpost şi-a stabilizat calitatea portofoliului de credite, Alpha Bank a constituit provizioane suplimentare de 47 mil. euro, în creştere de la 19,5 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Bancpost şi celelalte subsidiare locale ale grupului elen EFG Eurobank au obţinut în primul semestru un profit net de 10,7 milioane de euro, comparativ cu o pierdere de 7,6 milioane de euro în perioada ianuarie-iunie 2009, potrivit datelor publicate la Atena. Bancpost a fost lovită în plin anul trecut de problemele la recuperarea creditelor acordate în anii de boom şi a fost nevoită să ia măsuri dure de restructurare a portofoliului de clienţi, dar şi a propriilor operaţiuni, care au împins-o pe pierdere în 2009. Acum, rezultatul pozitiv al băncii vine în contextul în care presiunea creditelor neperformante s-a mai domolit, în primul semestru intrând în categoria împrumuturilor cu întârzieri la plată mai mari de 90 de zile credite în valoare de 97 mil. euro, faţă de 234 mil. euro în perioada similară a anului trecut. Ponderea creditelor neperformante în total portofoliu ajungea în iunie la 12,9%, faţă de 12,1% în decembrie anul trecut.
În schimb, Alpha Bank a raportat un profit brut de 23,7 mil. euro, în scădere cu 31,7% faţă de primul semestru din 2009. Creditele neperformante au urcat în iunie la 5,7% din portofoliu, comparativ cu 2,6% în decembrie şi 4,6% în martie. Banca avea la jumătatea anului credite acordate în valoare de 4,15 mld. euro.
Eurobank a avut profit de 8,6 milioane de euro în T2
Subsidiarele locale ale grupului elen EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, au înregistrat în trimestrul doi un profit net de 8,6 milioane de euro, în condiţiile în care pe primele trei luni din 2010 câştigul net se ridicase la doar 2,1 milioane de euro. Rezultatele sunt calculate conform standardelor internaţionale de raportare (IFRS), fiind consolidate la nivel de grup.
Îmbunătăţirea rezultatului financiar vine în contextul scăderii costurilor cu provizioanele constituite pentru eventuale pierderi din credite. În aprilie-iunie 2009, Eurobank înregistrase pierderi de 3,5 milioane de euro, pe fondul creşterii cu 105 milioane de euro a creditelor neperformante. Spre comparaţie, în trimestrul doi din 2010, banca a trecut în categoria împrumuturilor cu întârzieri la plată mai mari de 90 de zile credite de doar 34 milioane de euro.
Activele grupului depăşeau în iunie 5,8 miliarde de euro, fiind în creştere cu 6,3% comparativ cu sfârşitul primului trimestru. Porfofoliul de credite s-a diminuat cu 0,6%, până la 3,4 miliarde de euro, în timp ce depozitele atrase de la clienţi au scăzut cu 5,7%, la 1,8 miliarde de euro. Exprimat în lei, atât creditele, cât şi depozitele au înregistrat o creştere uşoară, de sub un procent.
Eurobank a avut în primul semestru venituri operaţionale de 167 milioane de euro pe piaţa locală, în creştere de la 153 milioane de euro în perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au scăzut în acelaşi timp cu 2,8%, până la 86,8 milioane de euro. Marja netă din dobânzi obţinută de Eurobank în România a fost de 4,53% în trimestrul al doilea, faţă de 4,86% în primul trimestru şi 4,1% în perioada similară din 2009.
Numărul sucursalelor băncii a rămas constant în trimestrul doi, la 286 de unităţi de retail şi 16 centre pentru clienţii corporate.
Neperformantele au urcat la 5,7% din portofoliul Alpha
Grupul financiar elen Alpha Bank a raportat un profit brut de 15,6 milioane de euro din operaţiunile derulate în România în trimestrul doi, după un câştig de 8,1 milioane de euro în perioada ianuarie-martie 2010, în condiţiile creşterii veniturilor şi scăderii costurilor de operare, potrivit informaţiilor publicate la Atena. Rezultatele sunt conforme cu standardele internaţionale de raportare (IFRS). Grecii au închis 13 unităţi în trimestrul al doilea, aceasta fiind prima ajustare a reţelei teritoriale după expansiunea rapidă din anii 2007-2008.
Veniturile operaţionale au urcat în aprilie-iunie cu 8% faţă de primele trei luni, până la 60 milioane de euro, în timp ce cheltuielile s-au redus cu un milion de euro, la 22,3 milioane de euro.
În primul semestru, profitul brut s-a diminuat însă cu 31 % faţă de acelaşi interval din 2009, pe fondul creşterii cu 141% a cheltuielilor cu provizioanele, care au însumat 47 de milioane de euro. În aprilie-iunie, cheltuielile cu provizioanele au scăzut însă cu 8,2% faţă de primele trei luni din 2010, până la 22,5 milioane de euro.
Portofoliul de credite acordate de bancă s-a diminuat cu 7,5% la sfârşitul lui iunie faţă de martie, coborând sub 1,4 miliarde de euro. Exprimată în lei, scăderea înregistrată de depozite este de 5,8% datorită deprecierii cursului.
În paralel, creditele acordate de Alpha au scăzut cu 7,5%, la 4,15 miliarde de euro. Banca deţinea în iunie o cotă de piaţă de 11,2% pe segmentul de creditare. Creditele neperformante ajungeau în iunie la 5,7% din portofoliu, adică 236 de milioane de euro, dublu comparativ cu sfârşitul anului trecut.
Alpha a închis în trimestrul doi treisprezece sucursale, ajungând la 187 de unităţi, în timp ce numărul angajaţilor s-a redus cu 1,3%, până la 2.515 persoane.