Luna august, cea mai slabă de la Bursă din ultimele 17 luni

Autor: Adrian Cojocar 31.08.2010

Bursa a încheiat primele opt luni ale anului cu o creştere de 8%, după ce august a fost cea mai slabă lună ca lichiditate din ultimul an şi jumătate.

Un rulaj mai redus s-a înregistrat doar în februarie 2009, când co­taţiile principalelor titluri erau la circa jumătate din valoarea la care se tranzacţionează în prezent.

Perspectivele pentru ultimele patru luni ale anului nu sunt îmbu­curătoare, unul dintre principalele riscuri pentru Bursă pe final de an fiind cel al unei moţiuni de cenzură despre care unii analişti consideră că are mari şanse să conducă la căderea guvernului.

Străinii, care dau în general trendul pieţei, vor întârzia să apară, în condiţiile în care aş­teaptă listarea Fondului Pro­prietatea, programată pentru prima parte a anului 2011, spun analiştii.

"Este puţin probabil ca străinii să intre pe Bursă, cel puţin până la listarea Fondului Proprietatea. Atâta timp cât ratingul României continuă să fie sub pragul de investment grade, cât performanţele macroeconomice continuă să fie slabe, iar instabilitatea politică ridicată, investitorii au puţine motive să aloce capital în România", spune Mihai Anghe­lescu, analist la Alpha Bank.

Marile economii au intrat într-o dezaccelerare rapidă, iar analiştii de pe Bursă nu se aşteaptă ca planurile de relansare să dea rezultatele scontate.

În aceste condiţii analiştii recomandă titluri mai sigure, precum Petrom, Transgaz şi Trans­electrica.