INS nu a inclus deocamdată în PIB afacerile American European Marketing & Enterprises

Autor: Claudia Medrega 01.09.2010

Institutul Naţional de Statistică a anunţat ieri că nu a inclus în calcului PIB din 2009 şi 2010 rezultatele financiare ale American European Marketing & Enterprises (AEM&E), considerând valorile raportate de firmă "aberante".
Firma, cu sediul declarat în comuna Hoghiz din judeţul Braşov, a raportat la Registrul Comerţului pentru 2009 afaceri de 15,47 mld. lei (3,7 mld. euro) şi un profit de aceeaşi valoare.
Presa a relatat recent cazul acestei firme, fără angajaţi, ale cărei afaceri reprezintă 3,14% din PIB realizat în 2009, de 497 mld. lei.
Într-un comunicat semnat de preşedintele INS, Vergil Voineagu, se menţionează că rezultatele economico-finaniciare ale firmei nu au fost cuprinse în PIB nici în 2009 şi nici în 2010 "urmare a faptului că firma nu a figurat şi nu figurează în baza de sondaj a operatorilor economici activi utilizată de către INS la calculul indicatorilor macro - economici".
Reacţia a venit după ce preşedintele INS a fost citat într-un ziar central cu o declaraţie conform căreia rezultatele firmei au fost luate în calcul la formarea PIB.
"Prin confruntarea datelor noastre cu cele din situaţiile financiare anuale, operaţiune care se efectuează în mod curent în lunile iulie-august, când primim de la Ministerul Finanţelor Publice fişierele cu datele de bilanţ aferente, cazul a fost depistat de către experţii noştri în categoria raportărilor de date neverosimile (inconsistente), cu valori aberante", se arată în comunicat.
Pornind de la la nivelul mare al cifrei de afaceri obţinută de firma în cauză, fără raportarea unor cheltuieli aferente, INS a demarat investigaţii în urma cărora s-a constatat că firma respectivă nu există în localitatea unde a înregistrat sediul social. Astfel, acest caz a fost adus la cunoştinţa Ministerului Finanţelor Publice pentru verificări suplimentare.
Deocamdată nu se ştie dacă rezultatele financiare ale acestei firme vor fi luate sau nu în calcul valorilor semidefinitive şi definitive ale PIB-ului pe 2009. În situaţia în care ar fi luate în considerare, indicatorii macro ar putea fi influenţaţi destul de mult.
"În concluzie, reiterând că rezultatele economico-financiare ale acestei firme nu au influenţat nivelul şi dinamica indicatorilor macroeconomici calculaţi de Institutul Naţional de Statistică, până la finalizarea acestor verificări nu ne putem pronunţa dacă rezultatele acestei firme vor fi cuprinse în valoarea semidefinitivă şi definitivă a PIB-ului pe 2009", se mai spune în comunicat.
Varianta semidefinitivă a PIB ar urma să fie publicată la sfârşitul anului, însă la nivelul INS trebuie luată o decizie până în octombrie-noiembrie în legătură cu luarea sau nu în considerare a veniturilor American European Marketing & Enterprises. Rămâne de văzut şi când vor fi anunţate rezultatele investigaţiei privind această firmă şi care va fo concluzia analizei.
Pentru calcule se folosesc date de bilanţ din ancheta structurală. Însă chiar dacă rezultatele financiare ale firmei vor fi incluse în bilanţul centralizat, INS poate să nu le ia în considerare, să le ignore în anumite situaţii excepţionale.
Profitul este o componentă a excedentului brut de exploatare, care este o componentă a valorii adăugate brute. Pentru calcularea PIB prin metoda veniturilor se adună excedentul brut de exploatare cu remunerarea salariaţilor, impozite şi taxe, ulterior scăzându-se subvenţiile pe produse.
Anul trecut PIB-ul a scăzut cu 7,1%, iar pentru acest an este estimată o scădere de 1,9%. Astăzi INS anunţă datele detaliate privind evoluţia PIB din primul trimestr al acestui an.