Cine ia primii bani de la Leonardo? Retailerul orădean s-a angajat să le vireze băncilor peste 200.000 de euro lunar

Autor: Cristina Stoian 01.09.2010

Leonardo, cel mai mare retailer român de încălţăminte, deţinut de omul de afaceri Florin Panea, care a primit acordul majorităţii creditorilor pentru reorganizarea judiciară, la un an de la intrarea în insolvenţă, va începe să plătească o parte din datoriile acumulate chiar din octombrie, băncile fiind primele pe lista recuperărilor.



"Am agreat cu instituţiile bancare tranşe lunare de 205.000 de euro în primul an de reorganizare. Valoarea tranşelor este mai mică decât cele plătite anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, întrucât în toată acestă perioadă am plătit dobânzile. Urmează să facem plăţile către salariaţi şi spre finalul perioadei de reorganizare să plătim şi datoriile către stat", a declarat pentru ZF Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insolvenţă Transilvania, responsabilă cu reorganizarea judiciară a companiei.
Legea insolvenţei a permis companiei din Oradea să îţi restructureze datoriile totale de la 100 de milioane de euro, cât a acumulat până în 2009, la circa 40 de milione de euro, bani care urmează să fie viraţi în următorii patru ani, cu posibilitatea de prelungire, către instituţiile bancare, salariaţi şi stat.

Ce creditori nu-şi mai primesc datoriile
"Circa 60% din creditorii chirografari (creditori a căror creanţă nu este însoţită de vreo garanţie reală sau personală - n.red), printre aceştia numărându-se furnizorii de încălţăminte şi accesorii, de servicii sau dezvoltatorii de centre comerciale, au aprobat planul de reorganizare prezentat la începutul acestei săptămâni de Leonardo. Chiar dacă nu îşi primesc restanţele, aşa cum se întâmplă cu băncile, statul sau salariaţii, furnizorii de încălţăminte, de exemplu, reuşesc să îşi dezvolte businessul din continuarea activităţii retailerului. Avantajul este că preţurile de achiziţie scad, întrucât sunt foarte multe stocuri în piaţă şi îşi permit să vândă către Leonardo ieftin şi să ruleze bani", este de părere Lotrean.
Reprezentantul administratorului judiciar susţine că în cazul falimentului aceşti creditori nu ar fi fost doar în situaţia de a nu-şi mai recupera datoriile, ci şi de a rămâne cu stocurile blocate, în imposibilitatea de a le rula.
Potrivit planului de reorganizare, pentru creditorii bancari, care cumulează în jur de 20% din totalul datoriilor acumulate de Leonardo, "procentul de acoperire a creanţelor propus este de 100% din sumele prevăzute la plată prin graficul de rambursare pentru perioada de reorganizare".
Pe lista creditorilor companiei se numără cinci bănci, care au de recuperat circa 20 de milioane de euro (86,4 mil. lei), cel mai mare creditor fiind BRD Group Societe Generale, care are de încasat 9,3 mil. euro (39,2 mil. lei), adică 9,5% din datoriile totale.
"În primul an de reorganizare se va plăti 205.000 de euro lunar, în al doilea an 215.000 de euro/lunar, iar în al treilea an 250.000 de euro/lunar. Restul urmează a fi reeşalonat amiabil în timpul reorganizării, în funcţie de evoluţia societăţii", se anunţă în plan.
Tot pentru primul an, compania se obligă să plătească din restanţele către salariaţi, valoarea totală a acestora fiind de circa 39.000 de euro (164.515 lei). "În acelaşi timp, Leonardo va face la zi plăţile curente, aşa cum s-a întâmplat şi până acum. Acesta este şi motivul pentru care majoritatea creditorilor au acceptat planul de reorganizare - faptul că retailerul şi-a onorat datoriile curente, cum ar fi plata chiriilor, a salariilor sau a stocurilor de marfă venite după intrarea în insolvenţă", spune Lotrean.


Încasări de 200.000 de euro pe zi
În fiecare an, Leonardo va plăti astfel între 2,5 milioane de euro şi 3 milioane de euro, ultima parte a perioadei de reorganizare impunându-i companiei să restituie bani şi către stat. Datoriile către creditorii bugetari sunt de circa 29,2 mil. euro (122 mil. lei), acestea incluzând TVA, contribuţii aferente salariilor şi alte impozite şi taxe, arată planul de reorganizare.
"Plăţile se vor face din lichidităţile curente. Vânzările s-au stabilizat la 180.000- 200.000 de euro pe zi, iar tranşele către bănci sunt de circa 200.000 de euro lunar. Chiriile sunt plătite la zi", asigură Lotrean.
Deocamdată Leonardo şi-a asigurat eşalonarea datoriilor, ceea ce nu mai implică necesitatea atragerii unui investitor străin. Cu toate acestea, Florin Panea, dar şi cei mai importanţi creditori, băncile, se arată deschişi unei astfel de cooptări, întrucât "un fond de investiţii conferă credibilitate", după cum afirmă administratorul judiciar al companiei.


Casetă

O piaşă de 600 mil. euro
Leonardo este în continuare cel mai mare retailer de încălţăminte, cu 137 de magazine în toată ţara, chiar dacă a închis peste 60 de unităţi începând cu 2009. Pe piaţa de profil în care s-au achiziţionat circa 50 de milioane de perechi de pantofi (2,4 perechi de pantofi pe cap de locuitor) la nivelul lui 2008, retailerul concurează cu Benvenuti, Otter, Bata, Office Shoes, Il Passo, Humanic sau Deichmann.
Retailul de încălţăminte generează venituri de circa 600 mil. euro, potrivit estimărilor ZF pe baza ritmului de creştere din fiecare an.