Statul continuă să facă legea în spitale, dar privaţii domină clar piaţa clinicilor

Autor: Ioana David 01.09.2010

În România erau anul trecut 474 de spitale, cu 16 mai mult decât în 2008, în condiţiile în care în sistemul de stat au fost deschise trei noi spitale, în timp ce privaţii au bifat de patru ori mai multe inaugurări, potrivit datelor INS, primele în care se oferă o departajare în funcţie de formele de proprietate.



În pofida extinderii puternice de anul trecut, jucătorii privaţi nu au reuşit decât să muşte foarte puţin din poziţia dominantă a statului, care în prezent deţine o cotă de 90,9% pe piaţa spitalelor.

"Cele mai complexe operaţii se fac în continuare la stat. Dacă întrebaţi la privat ce operaţii complexe au făcut probabil că vor spune o operaţie de colecist (de extirpare a colecistului - n.red.). Până acum extinderea spitalelor private a fost şi o problemă de oameni, dar şi de altele. Nu cred că spitalele private vor ajunge vreodată ca şi număr la nivelul celor de stat, poate dacă se adoptă legea cu privire la interdicţia medicilor de a lucra şi la stat şi la privat", a spus Radu Alexandru Macovei, manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

Există o concurenţă între stat şi privat?

Dezvoltarea spitalelor private s-a făcut în lipsa unei legislaţii care să stimuleze piaţa asigurărilor private de sănătate, baza unui sistem sanitar privat.

"În primul rând nu exsită asigurări private de sănătate, iar în al doilea rând serviciile spitaliceşti sunt mult mai costisitoare decât clinicile astfel că pacienţii nu şi le pot permite", spune Mihai Marcu, preşedintele reţelei de clinici MedLife.

Costul pe un metru pătrat pentru construcţia unui spital este de patru ori mai mare comparativ cu al unei clinici, potrivit şefului MedLife.

În mediul privat numărul spitalelor a ajuns la 43 anul trecut, fiind înfiinţate 14 noi unităţi, în timp ce o unitate privată a trecut în administrarea Consiliului Local, deci a fost preluată de stat. Potrivit INS, spitale private nou înfiinţate există la Bucureşti (patru noi unităţi), Braşov, Constanţa şi Arad (câte două), Bihor, Sibiu, Iaşi, Ilfov (câte o unitate). Din informaţiile publice existente până acum, anul trecut a fost inaugurată maternitatea Euromaterna din Constanţa, însă nu sunt disponibile informaţii legate de alte deschideri de spitale private.

În ultimii ani, antreprenorii locali au devenit cei mai mari investitori în noi unităţi în sănătate, în condiţiile în care statul a inaugurat extrem de puţine spitale. În Capitală spre exemplu, în cei 20 de ani de capitalism, în sectorul de stat nu a fost inaugurată nicio unitate nouă, majoritatea fiind mai vechi de 100 de ani. Cele mai cunoscute spitale private din Bucureşti sunt Euroclinic, Life Memorial Hospital şi Maternitatea Regina Maria, însă în ţară funcţionează şi spitale precum Spitalul Pelican din Oradea, Clinicco din Braşov, sau Arcadia din Iaşi.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte policlinicile, privaţii domină clar piaţa, având 94,4% din totalul de 268 de policlinici. Expansiunea policlinicilor s-a făcut în special pe baza unor abonamente de sănătate pe care firmele private le plătesc angajaţilor şi care la rândul lor au pornit de la medicina muncii, obligatorie pentru angajaţi. Abonamentul de sănătate reprezintă cel mai frecvent beneficiu oferit de angajaţi salariaţilor lor şi care de regulă include consultaţii gratuite şi reduceri de preţuri pentru analize sau chiar anumite analize gratuite.

La privat, clinicile generează un business de 400 mil. euro

"În anul 2009 au funcţionat 253 de policlinici (în mediul privat - n.red.), cu şapte mai multe decât în anul anterior, 954 de laboratoare medicale şi 1780 de laboratoare de tehnică dentară", se mai arată în raportul INS.

Sumele totale alocate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru spitalele din România se ridică în acest an la 7,3 mld. lei (1,7 mld. euro), acestea având cea mai mare pondere în bugetul CNAS de 15,7 mld. lei (3,7 mld. euro). Sumele au fost însă suplimentate în urma unei rectificări bugetare recente.

Pe de altă parte, în piaţa privată serviciile medicale generează un business de aproximativ 400 mil. euro, în creştere.

Cele mai mari spitale din ţară sunt cele din Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă, Fundeni şi Floreasca, care au peste 2.000 de paturi cumulat şi un buget de cheltuieli anual de aproximativ jumătate de miliard de euro.

Pe de altă parte, cei mai mari jucători pe piaţa clinicilor private, MedLife, Euromedic şi Centrul Medical Unirea, au rulat împreună puţin peste 50 mil. euro

În total în România sunt aproape 140.000 de paturi de spital, cu 731 mai multe comparativ cu 2008, cele mai multe fiind folosite pentru psihiatrie, cu o pondere de 12,1% în total. Separat, în sectorul privat cel mai mare număr de paturi de spital a fost alocat pentru obstetrică-ginecologie, apoi pentru chirurgie, recuperare, medicină fizică şi interne.