BNR şi-a menţinut rezervele valutare la 31,5 mld. euro

Autor: Liviu Chiru 01.09.2010

Rezervele valutare ale BNR au înregistrat în august doar o scădere marginală, cu 26 de milioane de euro, până la 31,5 miliarde de euro, în condiţiile în care atât intrările, cât şi ieşirile de valută din vistierie au fost reduse în luna august.

Aceasta a fost a doua lună în care rezervele au înregistrat o scădere uşoară (după un minus de 47 de milioane de euro în iulie). În mai şi iunie, când leul era sub presiune de depreciere, din vistieria BNR au ieşit cumulat 759 de milioane de euro.

Stabilizarea rezervelor BNR a venit pe fondul acalmiei de pe piaţa valutară, leul fiind susţinut peste vară de vânzările de valută ale muncitorilor români din străinătate veniţi în ţară pentru vacanţă, în timp ce pe segmentul clienţilor comerciali operaţiunile au avut volume foarte reduse.

De altfel, în august intrările de valută la rezervă au fost de 733 de milioane de euro, iar ieşirile de 759 de milioane de euro, faţă de volume de peste 3 miliarde de euro, în iulie. "Ieşirile reprezintă modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi din contul Comisiei Europene, plăţi rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe", potrivit BNR.

Rezervele valutare ale BNR vor urca însă probabil la un nou vârf istoric în septembrie, în condiţiile în care sunt aşteptate intrările tranşelor din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cumulând peste două miliarde de euro. În septembrie sunt programate plăţi în contul datoriei publice externe de circa 79 de milioane de euro.

Analiştii nu anticipează nici presiuni semnificative de depreciere a leului în această toamnă - care să necesite intervenţii pe piaţa interbancară- iar majoritatea consideră chiar că BNR ar putea să permită o uşoară creştere a cursului, care ar susţine exporturile.

Rezerva de aur a BNR s-a menţinut la 103,7 tone de aur, aceasta fiind evaluată la 3,2 miliarde de euro.