BCR devine „agent imobiliar“ pentru a stimula creditele

Autor: Ciprian Botea 01.09.2010

BCR, cea mai mare bancă locală după active, se transformă în agent imobiliar şi lansează un portal cu oferte de vânzare de apartamente, case şi terenuri preluate de la agenţii de specialitate sau de la diferiţi dezvoltatori.

Banca face astfel o nouă încercare pentru a stimula vânzarea de credite ipotecare printr-o ofertă integrată - locuinţă, consultanţă, credit, asigurare, după ce în ultimele luni nici programul "Prima casă" nu a mai adus mulţi clienţi.

BCR a acordat de la începutul anului credite ipotecare în valoare cumulată de 850 mil. euro, a declarat Ştefan Coroianu, directorul diviziei credite de retail a băncii, precizând că acest segment continuă să înregistreze o scădere comparativ cu anul trecut, iar revenirea pe plus ar putea avea loc abia în ultimele trei luni din 2010.

"Se înregistrează fluctuaţii, dar piaţa creditelor imobiliare este în scădere. Mă aştept la o revenire pe creştere începând cu trimestrul patru, urmând ca din 2011 să avem o relansare a creditării", a spus Coroianu.

Pe baza parteneriatelor încheiate cu 170 de agenţii şi 90 de dezvoltatori imobiliari din ţară - inclusiv finanţaţi de alte instituţii de credit, banca a acordat în primele şase luni ale anului 570 de credite ipotecare şi speră să ajungă la 2.500 până la sfârşitul lui 2011, inclusiv pe seama promovării ofertelor de locuinţe prin portalul www.bcrimobiliare.ro.

Colaborarea cu agenţii imobiliare şi dezvoltatori a început din toamna lui 2007, când BCR a dechis 22 de centre specializate în vânzarea de credite ipotecare, în prezent având 24, din care 12 în Bucureşti.

Portalul lansat acum conţine circa 800 de anunţuri cu oferte de locuinţe, potrivit lui Coroianu, ţinta fiind de 20.000 de anunţuri înscrise pe site în următorul an. Aproape un sfert din anunţurile publicate sunt pentru locuinţe aflate în Bucureşti. Preţul apartamentelor scoase la vânzare în Capitală variază între 37.000 de euro şi 570.000 de euro, în funcţie de suprafaţă şi localizare.

Numărul vizitatorilor este estimat de bancă la 120.000 în următorul an, dintre care 3.000 să şi achiziţioneze o locuinţă. Tot pentru anul viitor, BCR îşi propune creşterea numărului partenerilor la 270 de agenţii imobiliare şi 140 de dezvoltatori.

În paralel cu oferta de locuinţe care acoperă în prezent aproape toate judeţele ţării, portalul oferă şi informaţii despre procedurile de achiziţie, ofertele de finanţare şi de asigurare a locuinţelor. Pe site sunt postate gratuit anunţurile agenţiilor imobiliare şi dezvoltatorilor care au încheiat un protocol de colaborare cu banca.

De asemenea, portalul lansat de BCR are o secţiune dedicată dezvoltatorilor de proiecte imobiliare, unde aceştia pot găsi informaţii referitoare la realizarea unui proiect, stabilirea bugetului proiectului sau accesarea unei finanţări bancare.

Oficialii BCR nu au vrut să facă publică valoarea investiţiei în portalul imobiliar, menţionând însă că investiţia va fi recuperată prin finanţările acordate odată ce se va ajunge la o masă critică de oferte publicate pe site. Clienţii care vor să cumpere o locuinţă listată pe site-ul lansat de BCR îşi pot finanţa achiziţia inclusiv printr-un credit ipotecar de la altă bancă. În paralel, banca alimentează ea însăşi piaţa imobiliară cu sute de proprietăţi recuperate de la clienţii care nu şi-au mai plătit ratele la credite. Numărul anunţurilor cu bunuri executate silit publicate a crescut rapid în ultimele luni mai ales că multe licitaţii sunt rostogolite de la o lună la alta din lipsă de cumpărători.

Dezvoltatorii imobiliari spun că piaţa achiziţiilor de locuinţe începe să-şi revină treptat, dar anul acesta va fi sub 2009 din punctul de vedere al tranzacţiilor.

"Anul acesta va fi mai slab decât 2009 pentru piaţa imobiliară deoarece au existat două luni de stagnare, mai şi iunie, după anunţarea măsurilor de austeritate. Chiar dacă aveau bani clienţii au aşteptat să vadă încotro merge economia", a declarat Asher Lax, directorul de vânzări al dezvoltatorului imobiliar Adama.