Se conturează o nouă piaţă: proprietarii de apartamente noi le dau în chirie

Autor: Izabela Badarau 01.09.2010

Unii dintre proprietarii care şi-au cumpărat o locuinţă într-un complex rezidenţial nou construit caută să-l dea în chirie cu un preţ pe metru pătrat cel puţin la fel de avantajos ca în cazul unui apartament vechi, adică între 6 şi 9 euro pe metru pătrat pentru apartamente mobilate din Bucureşti.

Consultanţii imobiliari spun că au observat această tendinţă. "Îl dau în chirie fie pentru că l-au cumpărat cu scop investiţional, fie pentru că sunt nevoiţi să o facă", spune Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Deşi existau şi până acum apartamente noi de închiriat, acestea erau închiriate direct de dezvoltatori, din cauza lipsei cumpărătorilor. Faptul că şi proprietarii încep să-şi închirieze apartamentul ar putea pune presiune pe piaţa chiriilor din Capitală, deşi aceasta are încă dimensiuni foarte reduse în România. Pe site-urile de închirieri direct de la proprietari au apărut şi apartamente din complexul Asmita Gardens, unul dintre proiectele noi mai bine poziţionate din Bucureşti, fiind situat chiar pe Splaiul Unirii în zona Tineretului. Spre exemplu, un apartament de două camere de 76 de metri pătraţi ar putea fi închiriat cu 650 de euro pe lună, potrivit datelor de pe un site imobiliar.