Sebastian Vlădescu părăseşte guvernul

Autor: Razvan Voican 02.09.2010

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a confirmat joi pentru Ziarul Financiar informaţiile anterioare prin care se anunţa că îşi încheie mandatul în guvernul Boc. El părăseşte funcţia după mai puţin de nouă luni.

Vlădescu preluase acest post în decembrie 2009 având un important capital de încredere în mediile de business şi în cele financiare, atât locale, cât şi externe. Încă de la început, a avut o relaţie dificilă cu premierul Emil Boc, care s-a tensionat puternic mai ales după ce şi-a anunţat opţiunea pentru introducerea unui sistem de impozitare progresivă a veniturilor.

Vlădescu rămâne însă ministrul de finanţe care a majorat TVA la 24%, deşi a spus că a fost împotriva acestei măsuri pe care a considerat-o "o mare eroare economică". El nu a plecat însă din guvern la acel moment, când continuarea acordului cu FMI depindea de decizia respectivă.

Vlădescu a mai fost ministru de finanţe în Cabinetul Tăriceanu, în perioada primului mandat conducând procedura de privatizare a BCR cu Erste Group.
În ultimele luni, a refuzat să le plătească băncilor dobânzi mai mari de 7% la titlurile de stat în lei, acuzând presiunea exercitată de acestea.