Analiştii: Este doar o chestiune de timp până când acţiunile constructorilor vor reveni

Autor: Adrian Cojocar 02.09.2010

Afacerile companiilor din sectorul construcţiilor au suferit, în majoritatea cazurilor, scăderi dramatice în primul semestru, dar analiştii mizează pe o revenire a acestora începând de anul viitor.



Firmele de construcţii şi producătorii de materiale de construcţii de pe Bursă au continuat şi în trimestrul al doilea să raporteze afaceri în scădere, însă analiştii sunt de părere că investitorii ar trebui să ţină aceste companii sub observaţie, pentru că începând cu anul viitor, pe fondul relansării creditării, acţiunile acestora ar putea fi printre primele care vor înregistra creşteri.

"Un astfel de sector este interesant considerând că pe locuinţe există un deficit. Valoarea creditului ipotecar în PIB este de sub 5%, care este un nivel foarte mic. Dacă economia va deveni solvabilă, companiile de construcţii şi de materiale de construcţii vor fi printre primele care vor beneficia de dezgheţarea creditării pentru că cerere există şi acum. În aceste condiţii, investitorii ar trebui să le ţină în vizor pentru a prinde momentul când economia va reveni, probabil în semestrul al doilea din 2011. Este doar o chestiune de timp", spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital al BCR.

Potrivit lui, firmele din domeniul de construcţii de pe Bursă sunt evaluate în general la circa jumătate din valoarea contabilă, ceea ce relevă un potenţial important dacă profitabilitatea acestora va reveni.

Sectorul de construcţii a înregistrat în trimestrul al doilea din acest an cel mai mare declin, respectiv de 8,6% şi de 12% în primul semestru, evoluţie care a tras PIB-ul României în jos.

Declinul s-a văzut şi în evoluţia cifrelor de afaceri ale constructorilor de pe Bursă, care cumulat au înregistrat în primele şase luni o scădere de 11%, la 172,8 mil. lei. Afacerile cumulate ale principalilor cinci producători de materiale de construcţii au coborât cu 18,7% în aceeaşi perioadă.

Unele companii au reuşit să răzbească şi în criză

Cu toate acestea, firma de construcţii hidrotehnice Socot Tg.-Mureş (SCTO), a reuşit să-şi majoreze de peste trei ori afacerile în primul semestru, la 44,5 mil. lei, iar profitul a ajuns la 0,7 mil. lei.

Creşteri au mai înregistrat Concefa Sibiu (COFI) şi Transilvania Construcţii (COTR), cifrele de afaceri ale acestora urcând cu 33% şi respectiv 43% în perioada ianuarie-iunie.

Prefab Bucureşti (PREH) a fost singurul producător de materiale dintre cei analizaţi care a raportat creşteri, care au fost de 14% la nivelul afacerilor şi de aproape cinci ori în ceea ce priveşte profitul net, care a ajuns la 3,2 mil. lei.

De cealaltă parte, veniturile celui mai mare constructor de pe Bursă din ultimii ani, Comnord Bucureşti (COSC), s-au prăbuşit în primul semestru cu 77%, la 13,3 mil. lei.

"Mizez pe liderii pieţei de construcţii pentru că o parte din firmele mai mici ar putea da faliment. La Concefa de exemplu se vorbeşte despre lucrări cu o valoare destul de mare, finanţate prin fonduri europene, vizează segmentul infrastructurii din România şi vrea să se mute pe Bursă. Pe segmentul de materiale de construcţii companii cu o poziţie bună pe piaţă sunt Prefab Bucureşti şi Ceramica Iaşi", consideră Căruntu.

Au nevoie de 4-5 ani să ajungă la afacerile din 2008

Firmele de construcţii de pe Bursă, care în ultimii doi ani au suferit scăderi şi de peste 50%, speră la creşteri începând din trimestrul al doilea al anului viitor.

"Noi ne zbatem să supravieţuim. Atât cu Comcm, cât şi cu Scut suntem pe profit, dar unul aproape nesemnificativ. Procentual vă pot spune că faţă de vârful din 2008 afacerile la Comcm sunt în acest moment la 47%. Scăderea faţă de anul 2009 este de 24%, dar cred că se va mai reduce undeva la 10% până la sfârşitul anului pentru că ultimul trimestru din 2009 a fost destul de jos. Începând cu trimestrul al doilea din 2011 putem să ne gândim la o creştere, dar faţă de 2010, care este foarte jos. Probabil că de-abia în 2014-2015 vom atinge din nou nivelul anului 2008", spune Constantin Frăţilă, vicepreşedintele firmei de construcţii Comcm Constanţa (CMCM). Acţiunile firmelor de construcţii au înregistrat în primul semestru variaţii mixte şi au urmărit în general evoluţia indicatorilor financiari consemnaţi de companii în această perioadă.

Acţiunile Prefab, de exemplu, au urcat cu 53% până în prezent, în timp ce titlurile Lafarge Agregate şi Betoane (AGEM), care a raportat pierderi de 13,7 mil. lei, s-au prăbuşit cu 35%.