Bancherii scumpesc creditele şi în lei, şi în euro

Autor: Ciprian Valentin Botea 02.09.2010

Cu 1,5 puncte procentuale s-au scumpit creditele în euro pentru persoane fizice în luna iulie, dobânda medie de pe piaţă sărind la 7,31%. Tind să se împlinească astfel ameninţările bancherilor care spuneau că dacă sunt obligaţi să ieftinească creditele vechi, le scumpesc pe cele noi.

De asemenea, se confirmă grija pentru consolidarea marjelor de dobândă, devenite principala sursă de câştig pentru bănci. În iulie a crescut cu 0,7 puncte procentuale şi dobânda medie la creditele noi în euro pentru companii.

Mişcarea de scumpire este vizibilă şi în cazul creditelor în moneda naţională, deşi BNR a menţinut dobânda-cheie la 6,25% pe an, iar Ministerul Finanţelor s-a încăpăţânat să plafoneze dobânda la titluri de stat la 7% pe an. Astfel, dobânda medie la creditele noi în lei pentru populaţie a crescut în iulie la 12,14% pe an, cu 0,4 puncte faţă de nivelul din iunie. Totuşi, rămâne sub nivelul din martie.
La creditele pentru companii dobânda medie a urcat cu 0,85 puncte procentuale, ajungând la 12,02%. În cazul creditelor în lei creşterea de dobânzi poate fi pusă pe seama inflamării presiunilor inflaţioniste.
Unele bănci au majorat şi dobânzile la depozite, care au ajuns în prezent chiar la peste 8% în prezent. Preocupate de menţinerea marjelor, băncile majorează automat şi dobânzile la credite.
În acest context, discuţia privind nivelul cererii de credite rămâne fără obiect atât timp cât veniturile continuă să scadă atât în cazul persoanelor fizice, cât şi al companiilor şi astfel accesul la finanţare se restrânge din ce în ce mai mult.