Ungaria este ca un puzzle până şi pentru cea mai puternică bancă din lume

Autor: Catalina Apostoiu 05.09.2010

Ungaria reprezintă cel mai complicat caz din Europa de Est din punct de vedere investiţional, activele tranzac­ţio­nându-se la cel mai mare discount faţă de valoarea corectă din regiune din cauza politicilor economice ale guvernului, spun economiştii Goldman Sachs, cea mai puternică bancă de pe Wall Street, citaţi de Bloomberg.
Guvernul primului-ministru Viktor Orban a refuzat să angajeze o ţintă de deficit bugetar pentru anul viitor, in­vo­când necesitatea impulsionării creşterii economice după cea mai severă recesiune prin care a trecut ţara în ultimii 18 ani.
Discuţiile purtate cu Fon­dul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană în vederea revizuirii împrumutului de 20 de miliarde de euro (26 de mi­liarde de dolari) acordat Un­gariei în toamna lui 2008 au eşuat pe 17 iulie, iar guvernul a anunţat că nu va încerca să obţină un nou împrumut în momentul reluării discuţiilor în luna octombrie.
"Ungaria continuă să fie cel mai dificil caz", arată econo­miştii Ahmet Akarli şi Magdalena Polan din cadrul Goldman Sachs din Londra în cadrul unei note. "Activele ţării se tranzacţionează la niveluri excepţional de scăzute faţă de estimările noastre de valoare corectă, reflectând nesiguranţa generată de ezitarea noului guvern Fidesz de a angaja politici economice puternice, credibile."
Moneda ungară a înregistrat o scădere de 1,2 procente în raport cu moneda unică europeană în ultima lună, comparativ cu creşterile de 4,5% înregistrate de coroana cehă şi de 0,35% în cazul zlotului polonez.
Contractele swap ale Ungariei pe riscul de credit au înregistrat în medie 329 de puncte de bază (3,29%) în ultima lună, comparativ cu 88 de puncte de bază în cazul Cehiei şi 135 de puncte de bază pentru Polonia.
Ungaria este cea mai îndatorată ţară din Europa de Est, datoria guvernamentală a acesteia echivalând cu 78,3% din Produsul Intern Brut anul trecut. Deşi guvernul s-a angajat să-şi reducă deficitul bugetar la 3,8% din PIB în acest an, acesta a respins o ţintă de 2,8% pentru anul viitor.
"Poziţia fiscală a Ungariei pare nesustenabilă în lipsa unei discipline fiscale continue şi a unor măsuri structurale care să stabilizeze şi în mod ideal să reducă volumul datoriei suverane", arată economiştii Goldman Sachs.
"După o perioadă costisitoare de încercări şi erori, guvernul Fidesz îşi va reînnoi în ultimă instanţă relaţiile cu FMI şi UE", au declarat aceştia, referindu-se la partidul lui Orban. Reluarea relaţiilor cu Fondul Monetar Internaţional ar întări forintul, ar declanşa un declin al randamentelor obligaţiunilor şi ar reduce spread-urile contractelor swap pe riscul de credit ale Ungariei, arată economiştii Goldman Sachs.