UE pune turnuri de control pentru a supraveghea băncile

Autor: Cristina Rosca 05.09.2010

Uniunea Europeană a ajuns la un acord în ceea ce priveşte supravegherea sistemului financiar al blocului, potrivit unor oficiali europeni, scrie BBC News.
Statele UE şi Comisia Europeană au concluzionat că cea mai bună soluţie o reprezintă crearea de agenţii care, înce­pând cu anul viitor, să supravegheze activitatea băncilor, a asigu­rătorilor şi a pieţelor financiare.
Acest acord trebuie totuşi să fie aprobat de miniştrii de finanţe europeni şi de Parlamentul European.

Mutarea Europei vine la scurt timp după ce propunerile preşedintelui american Barack Obama de reformare a Wall Street-ului au fost adoptate în luna iulie.
Acordurile încheiate în Europa şi Statele Unite au ca principal scop evitarea reapariţiei unei crize financiare. Un rol im­portant în criza financiară actuală l-a jucat supravegherea re­laxată a băncilor. "Am ajuns la un acord deosebit de impor­tant. Am căzut de acord să creem o serie de instituţii de supra­veghere financiară europeană", a spus Michel Barnier, co­mi­sarul european pentru pieţe interne.
Noul acord stabileşte şi crearea unui Consiliu European pentru Risc Sistemic, a cărui principală menire va fi iden­tifi­carea de ameninţări la adresa economiei europene, amenin­ţări ce vin din partea sistemului financiar.
Barnier a spus că noile agenţii vor oferi Europei "turnul de control şi radarele necesare pentru identificarea riscurilor, instru­mentele necesare pentru un mai bun control al jucă­to­rilor din sistemul financiar şi mijloacele necesare pentru o acţionare rapidă, de o manieră coordonată".
Dacă acordul va fi ratificat, Uniunea Europeană speră să lanseze noile agenţii în ianuarie 2011.