Dobânzile de referinţă Libor şi Euribor scad

Autor: Andreea Mioara Neferu 05.09.2010

Libor sau rata dobânzii la dolar pe piaţa interbancară lon­do­neză a atins cel mai scăzut nivel de după aprilie, de­clinul semnalând de fapt o atitudine de precauţie pe pieţe, scrie The Wall Street Journal. Şi Euribor la trei luni, indicatorul tradiţional care arată la ce nivel se împrumută băncile între ele în euro şi este în acelaşi timp o componentă în cadrul creditelor în euro cu dobândă variabilă din România şi nu numai, a coborât de ase­me­nea vineri, până la 0,883% pe an.
Libor pe trei luni, un in­di­cator atent urmărit pentru că indică presiunile de pe piaţa interbancară, a cobo­rât la finalul săptămânii tre­cute până la 0,2928%, adică minimul ultimelor cinci luni, con­semnat înainte de izbuc­nirea crizei datoriilor în Eu­ropa.
Declinul Libor indică faptul că o nouă criză a creditelor este o ameninţare destul de înde­părtată. Pe de altă parte, evoluţia indicatorului ar putea semnala şi apariţia deflaţiei.
Ratele mai scăzute ale Libor ar trebui să fie un ajutor pentru pieţele finan­ciare şi pentru economie, întrucât piaţa împru­mu­tu­rilor pe termen scurt ajută băncile să îşi finanţeze operaţiunile, inclusiv investiţiile şi creditele oferite diverşilor clienţi, fie ei persoane fizice sau juri­dice. Libor este de ase­me­nea utilizat pentru a stabili ipotecile, împrumuturile con­tractate de persoanele juridice, dar şi alte tipuri de credite.
Însă având în vedere cererea destul de scăzută pentru credite şi nevoia băncilor de a-şi echilibra bilanţul, instituţiile din sistemul bancar preferă să-şi ţină banii în propriile vistierii. Din acest motiv, ratele Libor ar putea rămâne în continuare destul de scăzute. "Declinul ratei Libor reflectă faptul că lichidităţile se situează în continuare în «capcana» sistemului financiar", a declarat Lena Komileva, director al departamentului de studiu economic al pieţelor G7 (cele mai dezvoltate şapte ţări din lume) din cadrul companiei londoneze de brokeraj Tullet Prebon.