Grecii de la Piraeus au făcut profit de 21 mil. euro în primul semestru

Autor: Ciprian Botea 05.09.2010

Piraeus Bank, controlată de unul dintre cele mai mari grupuri financiare ele­ne, a obţinut un profit brut de 21,8 milioane de euro în primele şase luni, în creştere cu 32% comparativ cu ace­eaşi perioadă a anului, pe fondul re­venirii uşoare a creditării şi dez­voltării portofoliului de servicii oferite cli­en­ţilor, au anunţat reprezen­tanţii băncii.
"Primul semestru nu a fost, la nivel bancar, mult diferit faţă de perioada similară din 2009. Nevoia de finanţare a clienţilor este în continuare redusă chiar dacă, la nivelul băncii, s-a simţit o uşoară creştere a portofoliului de cre­dite. În acest context, am adoptat noi direcţii care includ dezvoltarea ariei de servicii oferite clienţilor şi intensifi­ca­rea efortului de vânzare", a declarat Cătălin Pârvu, director gene­ral execu­tiv al Piraeus Bank.
Banca avea la sfârşitul lunii iunie un portofoliu de credite de 1,6 miliarde de euro, cu 3% mai mult decât la ju­mătatea anului trecut.
Activele totale administrate de Piraeus au urcat totodată cu 6% faţă de iunie 2009, până la 2,14 miliarde de euro.
Creditele cu întârzieri la plată mai mari de 90 de zile au urcat în iunie la 7,4% din portofoliu, la circa 118 mi­lioa­ne de euro, comparativ cu 6,7% la sfâr­şitul lui martie.
Creditele acordate companiilor reprezintă aproape două treimi din portofoliu, iar împru­mu­turile de consum un sfert. Doar 8% din credite au fost acordate pentru achizi­ţia de locuinţe.
Depozitele atrase de la clienţi au consemnat o scădere de circa 2%, ajungând la 1,13 miliarde de euro.
"Economisirea este influenţată de incertitudinile simţite de potenţialii deponenţi, precum şi de decizia de impozitare a veniturilor obţinute din dobânzi", a comentat Pârvu.
Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) se situa la 10,5% la sfârşitul primului semestru, în timp ce raportul cost venituri s-a menţinut la 32,5%.
Piraeus avea la sfârşitul lui iunie peste 320.000 de clienţi, cu 3% mai mulţi decât la jumătatea anului trecut.
În paralel, banca şi-a menţinut reţeaua teritorială la 187 de unităţi, iar numărul ATM-urilor instalate a crescut la 258, cu 7% mai mult decât în iunie 2009.
Numărul cardurilor emise în ulti­mul an a depăşit 12.000, banca ajun­gând la sfârşitul lui iunie la un por­to­fo­liu de 105.750 de carduri de credit şi debit.