Noua linie de credit de precauţie a FMI ar fi „perfectă“ pentru Ungaria, cred economiştii Morgan Stanley

Autor: Andreea Neferu 06.09.2010

Linia de credit de precauţie, un nou tip de facilitate pusă la dispoziţie de Fon­dul Monetar Internaţional (FMI) ţărilor cu probleme, ar fi "perfectă" pentru Ungaria, al cărei acord de finan­ţare cu instituţia internaţională expiră în octombrie, potrivit băncii americane de investiţii Morgan Stanley, scrie Bloom­berg.

Această linie de credit, destinată na­ţiunilor care se confruntă cu "vulne­ra­bilităţi moderate", a fost prezentată săp­tămâna trecută de către FMI cu scopul de a atrage mai multe ţări către pro­gramele sale de finanţare. Faci­li­tatea vine "la pachet" cu verificări bianu­ale, în con­diţiile în care pentru linia actuală de credit a Ungariei, în valoare de 20 mld. euro, la care participă şi FMI, monito­ri­ză­rile au loc trimestrial, potrivit Morgan Stanley.
Pe de altă parte, ministrul maghiar al economiei Gyorgy Matolcsy susţinea săptămâna trecută că Ungaria, primul stat membru al Uniunii Europene (UE) care a obţinut un împrumut de la creditori inter­na­ţionali după izbucnirea crizei, nu are nevoie de un nou ajutor din partea FMI pentru că îşi poate finanţa de­fi­citul bugetar pe cont propriu, ape­lând la pie­ţele de capital.

Ungaria vrea să-şi recapete "su­veranitatea economică" şi nu intenţionează să negocieze politicile economice cu Fondul, a explicat şi premierul ungar Viktor Orban, după ce instituţia internaţională cu sediul la Washington a suspendat discuţiile de evaluare cu Ungaria în cadrul acordului de împrumut încheiat la sfârşitul lui 2008. "Linia de credit de pre­cauţie reprezintă o nouă centură de siguranţă pe care o consi­de­răm gata să fie utilizată, în cazul în care Ungaria o va solicita", con­form unui co­municat al Mor­gan Stanley. "FMI este în mod cert dornic să intervină şi să ţină în frâu si­tuaţia, aşa cum a făcut-o şi în anii 2008 şi 2009. Nu avem dubii asupra faptului că atitudinea premierului Viktor Orban faţă de FMI se va schimba dacă situaţia va deveni cu adevărat gravă", a mai arătat Morgan Stanley.
Linia de credit de precauţie este destinată statelor care nu s-ar putea califica pentru obţinerea unei linii tradiţionale de credit flexibil.

Împrumutul ar urma să fie oferit abia după realizarea unei evaluări a poziţiei la nivel extern a ţării care solicită linia de credit, a capacităţii sale de a se finanţa de pe pieţele de capital, a disciplinei fiscale, a politicii monetare dar şi a stabilităţii sectorului bancar, potrivit băncii americane.
"Parcurgând condiţiile de obţinere a liniei de credit de precauţie, se poate observa că aceasta este perfectă pentru Ungaria, o ţară ale cărei fundamente nu sunt suficient de puternice pentru a o califica pentru linia flexibilă de credit. În schimb, ţara a implementat măsuri impresionante în ultimii ani, câştigând o poziţie fiscală mult mai avantajoasă", con­form Morgan Stanley.