Cum trăiesc cei mai zgârciţi miliardari

Autor: Andreea Mioara Neferu 06.09.2010

Cei mai bogaţi oameni din lume pot servi drept exemple pentru toţi cei care, dintr-un motiv sau altul, preferă să trăiască în lux chiar dacă nu-şi pot permite, alegând să acumuleze datorii masive pentru a-şi satisface diverse capricii. Chiar dacă îşi permit să locuiască în cele mai exclusiviste vile, o parte dintre miliardari aleg case simple, scrie site-ul Yahoo! Finance. De exemplu, Warren Buffett, ocupantul locului al treilea în topul miliardarilor întocmit de revista americană Forbes, locuieşte şi acum în casa cu cinci dormitoare din Omaha, pe care a achiziţionat-o în anul 1957 pentru 31.500 de dolari. Similar, Carlos Slim Helu, cel mai bogat om de pe planetă, cu o avere de 53,5 mld. dolari, a locuit timp de 40 de ani în aceeaşi casă.

Nici când vine vorba de maşini unii miliardari nu sunt foarte pretenţioşi. Jim Walton, unul dintre proprietarii lanţului de magazine Wal-Mart, conduce şi acum un pick-up vechi de 15 ani, în timp ce Ingvar Kamprad, fondatorul lanţului de magazine de mobilă Ikea, are un Volvo de mai bine de un deceniu pe care nu se sfieşte să-l conducă ori de câte ori are nevoie. Nici miliardarul indian Azim Premji nu dă dovadă de snobism atunci când vine vorba de deplasările cu maşina, alegând să conducă o Toyota Corolla. Alţi miliardari, printre care John Caudwell, David Cheriton sau Chuck Feeney, preferă mersul pe jos, cu bicicleta sau chiar transportul în comun atunci când au treabă în oraş.
Ar putea fi o surpriză pentru mulţi dintre noi, însă Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, nu deţine niciun iaht şi nici măcar un avion. Mulţi alţi miliardari au ales de asemenea să se lipsească de aceste bunuri de lux. Warren Buffett e unul dintre ei, el susţinând că "majoritatea «jucăriilor» sunt o durere de cap în plus".
La capitolul haine de designer, o parte dintre miliardari spun de asemenea "pas".

David Cheriton, profesorul de la Universitatea Stanford care a primit o participaţie consistentă în cadrul Google, poartă în continuare un simplu tricou şi blugi. Ingvar Kamprad evită să poarte costume, în timp ce John Caudwell, considerat un mogul al telefoniei mobile, îşi cumpără haine destul de ieftine, evitându-le pe cele considerate "de firmă".
Poate că pentru mulţi aceste gesturi venite din partea celor mai bogaţi oameni din lume sunt o dovadă de zgârcenie, însă chiar atitudinea lor mai reţinută în ceea ce priveşte cheltuielile mai puţin necesare i-a ajutat pe aceştia să acumuleze averi uriaşe.