Cum văd lumea economiştii de top

Autor: Cristina Rosca 06.09.2010

La doi ani de la izbucnirea crizei financiare, într-un mo­ment în care pieţele bursiere întâmpină încă probleme, iar Euro­pa se luptă în continuare cu criza datoriilor, o parte dintre cei mai puternici economişti s-au întâlnit în Italia, pe malul lacului Como, la forumul anual Ambrosetti (3-5 septembrie), pentru a "pune la cale viitorul". Estimările lor nu sunt însă deloc optimiste, în special pentru Statele Unite şi pentru cele mai multe ţări dezvoltate, scrie Associated Press.

Cele mai pesimiste previziuni le-a exprimat Nouriel Roubini, economistul profesor la Universitatea New York, care a avertizat de "pericolul unei recesiuni în W în Statele Unite", precum şi în Japonia şi în multe state europene.

Printre participanţi la forum se mai numără economistul Edwin Truman, membru la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională, Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, Niall Ferguson, istoric de la Harvard University şi Jacob Frenkel, preşedintele JPMorgan Chase International.

Concluzile forumului Ambrosetti
n În primul rând, este unanim acceptată ideea potrivit căreia perspectivele viitoare pentru economia mondială sunt relativ sumbre.
n Multe dintre motoarele de creştere de după colapsul Lehman Brothers s-au oprit sau şi-au încetinit viteza. Printre acestea se numără programele de stimulare economică, deducerile fiscale şi programele de reînnoire a parcului auto.
n Stimulente menite să readucă economiile şubrede la viaţă au condus la majorarea deficitului şi datoriilor. Acum, pentru calmarea pieţelor, guvernele trebuie să ia măsuri de austeritate care pun în pericol creşterea.
n Creşterea economică are în spate statele în dezvoltare în frunte cu China, care este puternic dependentă de exporturile către Vest şi a cărei evoluţie economică este legată de cea din Occident.
n Europa continuă să piardă teren la capitolul competitivitate, parţial din cauza monedei euro, care în pofida crizei datoriilor, rămâne puternică în termeni de paritatea puterii de cumpărare în raport cu dolarul.
n Sectorul văzut de mulţi ca punctul de pornire al crizei - piaţa imobiliară din Statele Unite - nu şi-a revenit. Casele nu se cumpără, iar sectorul ipotecar este încă în convalescenţă.
n Mai mult, nici piaţa muncii nu dă semne de revenire. În cele mai multe colţuri ale lumii rata şomajului continuă să crească. Există şi unele state dezvoltate unde imaginea este dezolantă, cum este cazul Spaniei, unde una din cinci persoane nu are loc de muncă.