Oltchim are nevoie de 100 mil. euro de la bănci şi de prelungirea unei linii de credit de 72 mil. euro la BCR

Autor: Andrei Chirileasa 06.09.2010

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), una dintre cele mai îndatorate companii de pe Bursă, cere acordul acţionarilor pentru contractarea unor credite noi în valoare de 100 mil. euro, necesare pentru finalizarea lucrărilor de revizie, reparaţii şi modernizare a activităţii de petrochimie, preluată la începutul anului de la Petrom, şi pentru capital de lucru necesar activităţii curente a companiei în condiţiile repornirii instalaţiilor de petrochimie şi funcţionării integrate a companiei.

De asemenea, compania propune prelungirea cu un an a liniei de credit în valoare de 72,47 mil. euro contractată de la BCR în noiembrie 2009, destinată de asemenea asigurării capitalului de lucru. Oltchim, care a încheiat ultimii trei ani pe pierdere, este într-o situaţie financiară dificilă, după ce a înregistrat şi în primul semestru pierderi de 177 mil. lei. Datoriile companiei au depăşit
2 mld. lei (480 mil. euro). Oltchim mai are de răspuns în cadrul adunării generale a acţionarilor unor solicitări venite din partea acţionarului minoritar, grupul german PCC, care a cerut informaţii privind activitatea companiei şi situaţia financiară a acesteia. PCC se află de doi ani în conflict cu conducerea Oltchim. PCC a mai cerut ca pe ordinea de zi a AGA să figureze şi separarea funcţiilor de preşedinte şi director general la Oltchim. Constantin Roibu (desen) ocupă ambele funcţii din 1991. Oltchim este controlată de stat, care deţine 55% din acţiuni, în timp ce PCC deţine 12%.