Lia Tase, mâna dreaptă a lui Isărescu, s-a pensionat

Autor: Razvan Voican 06.09.2010

Lia Tase, mâna dreaptă a guvernatorului Mugur Isărescu la conducerea Direcţiei operaţiuni de piaţă din Banca Naţională, care avea în administrare zeci de miliarde de euro, s-a retras din funcţia de director, pensionându-se.

Ea a condus mai bine de 10 ani direcţia care reprezintă centrul de comandă operaţional din BNR, având în coordonare administrarea rezervelor internaţionale care se apropie acum de 35 mld. euro, operaţiunile zilnice pe piaţa valutară şi pe cea monetară şi operaţiunile cu Trezoreria statului. Din acest centru pornesc reglajele de lichiditate pe piaţa interbancară sau intervenţiile directe/indirecte de moderare a evoluţiei cursului leu/euro şi tot de acolo Isărescu a coordonat personal reacţiile BNR la atacurile lansate împotriva leului în toamna lui 2008.
Din octombrie 2009, când Isărescu a primit un nou mandat de guvernator, Direcţia operaţiuni de piaţă condusă de Lia Tase a intrat în subordinea sa directă, după ce anterior funcţionase sub coordonarea fostului viceguvernator Eugen Dijmărescu.

Lia Tase a fost unul dintre cei mai discreţi directori executivi din BNR. Nici nu există fotografii publice cu fosta şefă a operaţiunilor de piaţă. Ea este însă un profesionist recunoscut şi respectat în comunitatea dealerilor din băncile comerciale.

Postul de director al direcţiei operaţiuni de piaţă a fost preluat de Şerban Matei, fostul adjunct al Liei Tase. El este şi preşedintele ACI România, asociaţia profesională a dealerilor. În funcţia de adjunct deţinută până de curând de Matei a fost promovat Cristian Muntean, fost şef al serviciului de administrare a rezervelor internaţionale.
Retragerea Liei Tase nu a fost comunicată formal tuturor şefilor de trezorerii din băncile mari, vestea fiind primită cu surprindere.
"Ultima dată ne-am întâlnit la sfârşitul lunii iulie, când Finanţele au emis certificatele de trezorerie în euro. Mă miră că s-a pensionat, este o doam­nă foarte elegantă, aşa că era greu de judecat vârsta", comentează un dealer.
La începutul anilor '90, Lia Tase a fost reprezentant al României la FMI.

Potrivit organigramei de pe site-ul BNR, poziţia de şef al serviciului de administrare a rezervelor nu este atribuit în prezent. Şerban Matei a început să semneze rezultatele licitaţiilor de titluri de stat ca preşedinte al Comisiei de licitaţie. El lucrează în BNR de peste 10 ani. De-abia cu puţin timp înainte de retragerea Liei Tase BNR a acceptat modernizarea licitaţiilor, dându-şi acordul ca băncile să transmită ofertele de cumpărare în format electronic după ce de ani de zile se folosea tot faxul.
Totuşi, deocamdată este vorba de-
spre scanarea documentelor şi transmiterea acestora prin e-mail, deşi dealerii se aşteptau la un "ecran" în care să poată introduce ofertele, iar sistemul să le proceseze şi să afişeze preţul aproape instantaneu, aşa cum se întâmplă pe pieţele mature.
Lia Tase este al doilea dintre "greii" din BNR care se pensionează în ultimii ani, după ce Teodor Buftea, fostul director al direcţiei politici monetare,
s-a retras în 2008, postul său fiind preluat de Cezar Boţel, care îl deţine şi astăzi, în subordinea viceguvernatorului Cristian Popa.