Patronatele: avem nevoie de un nou împrumut de la FMI

Autor: Adelina Mihai 07.09.2010

Deşi discuţiile despre un nou împrumut de la FMI sunt premature până se vor afla rezultatele evaluării FMI din luna octombrie, România are nevoie de un nou acord cu FMI, susţine Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).

"Nu sunt un fan al FMI, pentru că nu pot să uit exemplul Argentinei (care a intrat în faliment naţional în 2001 şi a reproşat reprezentanţilor FMI că prin măsurile de austeritate impuse au acutizat criza- n.red.) sau al specialiştilor FMI care nu au putut preveni criza. Avem nevoie de un nou acord pentru că anul viitor vom avea o creştere economică modestă, iar din băncile comerciale nu ne mai putem împrumuta, pentru că au deja o expunere mare. Noul împrumut este necesar pentru că anul viitor trebuie să transferăm de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale pentru pensii 3,8 miliarde de euro", a spus Agathon în cadrul unei conferinţe de presă.

Ideea accesării unui nou împrumut de la FMI a fost lansată iniţial săptămâna trecută de către preşedintele Traian Băsescu, după o întâlnire cu şeful Misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.