Uztel Ploieşti a intrat în insolvenţă

Autor: Andrei Chirileasa 07.09.2010

Tribunalul Prahova a aprobat intrarea în insolvenţă a producătorului de echipamente petroliere Uztel Ploieşti (UZT), la solicitarea companiei, şi a desemnat ca administrator judiciar firma Euroinsol Consulting.
Uztel a cerut singură intrarea în insolvenţă, motivând că a fost puternic lovită de criza economică şi că nu se întrevăd soluţii clare pentru stabilizarea situaţiei companiei.

Uztel a înregistrat anul trecut pierderi de 2,5 mil. lei şi o scădere a cifrei de afaceri de peste 40%, la 68 mil. lei. Problemele companiei s-au accentuat în primul se­mestru al acestui an, când pierderile au urcat la 3,5 mil. lei, iar afacerile s-au prăbuşit cu peste 55%, la 17 mil. lei.
Scăderea veniturilor a de­ter­minat şi o scădere a lichi­di­tăţilor companiei, care s-a con­fruntat în ultimul an cu dificul­tăţi în achitarea ratelor bacare şi a contribuţiilor şi taxelor la buget.
Uztel avea la finele lunii iunie datorii totale de 71,7 mil. lei, din care circa 19 mil. lei sunt credite bancare, iar peste 16 mil. lei sunt datorii faţă de stat, şi capitaluri proprii de 110 mil. lei. Compania a finalizat recent şi o majorare de capital prin care a strâns 2,37 mil. lei de la acţionari. Uztel este controlată de Asociaţia Uztel Ploieşti, care deţine 81,2% din acţiuni.
Acţiunile Uztel vor fi suspendate de la tranzacţionare până la ieşirea companiei din insolvenţă. Ultimul preţ de tranzacţionare a fost de 2,25 lei, capitalizarea companiei fiind de 10 mil. lei.