Obama dă un imbold de 50 mld. $ economiei SUA

Autor: Catalina Apostoiu 07.09.2010

PreŞedintele american Barack Obama a lansat un nou plan de investiţii în infrastructură ca parte a eforturilor de relansare a economiei, scrie BBC News.
Conform planului, vor fi investite 50 de miliarde de dolari (39 mld. euro) în drumuri, căi ferate şi aeroporturi, căi ferate pentru trenuri de mare viteză, cât şi în crearea unei bănci destinate proiec­telor de infrastruc­tură. Infrastructura americană este de mult timp considerată subfinanţată.
Anunţul survine pe fondul unor semne că economia americană întâm­pină probleme.
Săptămâna trecută, Departa­mentul Muncii a anunţat că economia americană a pierdut încă 54.000 de lo­curi de muncă, rata şomajului a urcat la 9,6% de la 9,5% în iulie.
"Investiţiile nu vor duce numai la crearea de locuri de muncă acum, ci vor asigura un bun mers al economiei pe termen lung", a declarat preşe­din­tele ame­rican.
Obama a vorbit de asemenea despre necesitatea creării unei bănci pentru infrastruc­tură, care s-ar concentra pe finanţarea proiec­telor de infrastructură naţionale şi regionale. Propunerile preşe­dintelui Obama vor avea nevoie de aprobarea Con­gre­sului, pe care analiştii o consideră nesigură pe fondul preocu­părilor pri­vi­toare la nivelul ridicat al defi­citului federal.
Mitch McConnell, lider al repu­bli­canilor din Senat, a declarat că planul "ar trebui întâmpinat cu un scepticism justificat" pentru că ar duce la creş­terea taxelor.
Anunţul privitor la infrastructură marchează începutul unei săptămâni în care preşedintele american se va concentra asupra economiei, subiect considerat drept cel mai important pentru electorat înaintea alegerilor din noiem­brie.
Propunerile lui Obama privesc investiţii pe şase ani, susţinute de o sumă iniţială de 50 miliarde $.
Oficiali ai Casei Albe sugerează că administraţia ar lua în considerare anularea unor scutiri de taxe acordate companiilor petroliere şi de gaze pentru finanţarea planului.
Conform unui raport al American Society of Civil Engineers, 2.200 miliarde de dolari ar fi necesare pentru lucrări de reparaţie legate de infrastructură.