IMM: Fondurile UE sunt singura noastră şansă de supravieţuire

Autor: Adriana Rosoga 07.09.2010

Fondurile europene sunt singura şansă de supravieţuire pentru firme, în condiţiile în care companiile nu beneficiază de alte finanţări, spune reprezentantul uneia dintre companiile care "s-au bătut" să-şi înscrie un proiect pentru a obţine 250.000 de euro de la Uniunea Europeană pentru achiziţionarea de utilaje.
Interesul sporit pentru fondurile de la UE se explică prin faptul că odată cu lansarea acestui apel de proiecte se va epuiza bugetul alocat până în 2013 firmelor pentru investiţii mici. Bugetul disponibil pentru apelul lansat luni este de 300 mil. lei (73 mil. euro). Cu aceşti bani, firmele pot achiziţiona utilaje, brevete sau pot construi hale de producţie.
"Este a treia depunere pe care o fac cu acest proiect, deoarece în ultimele două sesiuni a fost respins de autorităţi. Am nevoie de aceste fonduri europene pentru a achiziţiona utilaje performante care să mă ajute să supravieţuiesc şi să fac faţă concurenţei mărfurilor din China şi să mă ajute să cresc cifra de afaceri. Fondurile europene sunt efectiv o şansă de supravieţuire pentru firme în acest context economic. Este însă o sumă mică alocată firmelor pentru investiţii comparativ cu sumele care ar trebui acordate companiilor pentru a merge înainte", spune reprezentantul unei companii care produce piese pentru industria cosmetică şi care a depus un proiect pentru a obţine 250.000 de euro de la UE.
Firmele au putut să înscrie luni proiecte prin care să solicite fonduri europene pentru construcţia de hale de producţie, achiziţia de utilaje şi echipamente sau brevete şi licenţe, aceasta fiind prima etapă pe care firmele trebuie să o parcurgă pentru a obţine banii de la UE.

Pentru a obţine banii europeni, firmele trebuia să îşi creeze un cont pe site-ul autorităţii de management, să completeze un formular care cuprindea peste 20 de rubrici care să conţină datele companiei şi date despre proiect şi să-şi înregistreze proiectul odată cu lansarea apelului de proiecte pe şase septembrie începând cu ora nouă. Înregistrarea a fost stopată în momentul în care valoarea solicitată prin proiecte a depăşit de două ori bugetul alocat de 300 mil. lei (73 mil. euro), adică la 80 de minute după ce s-a dat startul la înscrieri. Practic circa 200 de proiecte din cele 688 de proiecte depuse vor putea să obţină banii de la UE.
Interesul sporit pentru banii europeni a făcut ca firmele să se bată să îşi înscrie primele proiectele pentru a nu pierde şansa de a obţine banii de la UE.
"Este pentru prima dată când întâlnesc o astfel de situaţie. Ştiam că va fi concurenţă mare pentru că sunt ultimii bani disponibili de la UE pentru investiţii mici, dar nu mă aşteptam să fie aşa multe proiecte depuse într-un timp foarte scurt şi să se închidă apelul de proiecte după 80 de minute", spune Cosmin Drăgoi, consultant în cadrul firmei M27
CedInvest care a înscris ieri un singur proiect.