Surdu, Carpatica: Am început din nou să creştem pe creditare

Autor: Liviu Chiru 08.09.2010
Carpatica, o bancă de talie mică deţinută de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, încearcă să reia creşterea pe creditare şi să dezvolte vânzările prin canalele alternative, după ce în toamna trecută a trecut prin schimbări organizatorice majore.


"În momentul de faţă, volumul portofoliului de credite al băncii a intrat pe o linie ascendentă şi spunem acest lucru luând în considerare atât contextul economic, actual, cât şi rezultatele lunii august 2010. Acest indicator pozitiv atestă faptul că procesul de reorganizare a băncii începe să aibă roadele aşteptate de noi la în­ce­putul anului", a declarat pen­tru ZF Nicolae Surdu, directorul ge­neral al Car­patica. La jumătatea a­nului, soldul creditelor era de puţin peste un miliard de lei (240 mil. euro), în scădere cu 23% faţă de iunie 2009.
În ultimul an Carpatica s-a confruntat cu o deteriorare severă a portofoliului de credite, iar chel­tuielie mari cu provizioanele au împins banca spre o pierdere considerabilă.
În acest context, în toamna tre­cută, Carpatica şi-a revizuit struc­tura organizatorică, trecând la o con­ducere dualistă, în care execu­tivul este separat de administrativ. Ilie Carabulea a rămas preşedintele Consiliului de Supraveghere, însă vechea conducere executivă a fost demisă.
"Pe fondul redresării eco­no­miei, ne dorim în continuare să cre­dităm companii şi persoane fizice şi vom face acest lucru având în ve­dere bonitatea clientului şi con­diţiile de creditare", spune Surdu, care a preluat conducerea băncii în toamna trecută. În 2009, Carpatica şi-a constituit, inclusiv la cererea BNR, un portofoliu de titluri de stat care a ajuns să reprezinte o trei­me din active, pentru a-şi asi­gura o poziţie suficient de lichidă.
Deşi a ocupat posturi de top management în sistemul bancar în ultimii zece ani, Surdu a avut o prezenţă publică discretă. El este însă bine văzut de BNR, fiind unul dintre cei care au contribuit la redresarea operaţiunilor Băncii Ţiriac la începutul anilor 2000, alături de Florian Kubinski. La rândul său, Kubinski a fost cooptat în toamna trecută în conducerea MKB Romexterra, o altă bancă de talie medie care trece printr-un pro­ces de restructurare a opera­ţiu­nilor, după ce în ultimii ani s-a con­frun­tat cu pierderi pe fondul de­teriorării portofoliului de credite.

Am optimizat reţeaua, mergem pe canale alternative

Reţeaua teritorială a băncii a fost ajustată, numărul unităţilor coborând în prezent la 172 de unităţi, de la un vârf de circa 240 de unităţi, atins în perioada de expansiune.
"Intenţionăm să impulsionăm vâzările prin intermediul cana­le­lor alternative, încurajând folo­sirea instrumentelor de plată online, precum carduri şi POS-uri, care, chiar dacă nu sunt aducă­toa­re de mari venituri, fac parte din strategia de dezvoltare a băncii", spune Surdu. De altfel, Carpatica a lansat recent mai multe pachete de produse şi servicii tranzac­ţionale, care includ conturi curente, carduri de debit sau de credit şi acces la platforma de internet-banking. Şeful băncii spune însă că ajustările de reţea s-au încheiat. "În momentul de faţă Car­patica şi-a eficientizat şi optimizat costurile privind reţeaua şi nu mai considerăm necesară o viitoare revizuire. De asemenea, prin externalizarea mai multor servicii şi printr-un control mai strâns al costurilor operaţionale ne luăm o măsură de precauţie în faţa previziunilor nu tocmai optimiste ale vremurilor ce vor urma", afir­mă Surdu.

Aşteptări moderate pentru 2010

Pe primele şase luni ale anului Carpatica a înregistrat o pierdere de 106 milioane de lei (25 mil. euro), faţă de un profit de 8,3 mil. lei în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care a trebuit să provizioneze mai mult de jumătate din portofoliul de credite. Rezultatul depăşeşte deja pierderile bugetate iniţial pentru întregul an, de 23 mil. euro.
"Aşteptările noastre nu sunt foarte optimiste pentru anul aces­ta, inclusiv pentru primul trimes­tru 2011, pe fondul menţinerii crizei economice. Însă banca nu renunţă la a monitoriza atent calitatea portofoliului de credite, sprijinind, prin diverse metode, clienţii care se confruntă cu probleme în rambursarea creditelor, mai ales dacă activi­tatea acestora s-a diminuat în urma contractării pieţelor şi presiunilor apărute pe cash-flow", mai spune Surdu.
Pentru a se consolida în faţa pier­derilor considerabile, Carpa­tica şi-a chemat acţionarii pe 9 octombrie să aprobe o majorare a capitalului cu circa 15 mil. euro, după ce în primăvară a mai primit 12 mil. euro.
Acţiunile Carpatica sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, fiind ieri tranzacţionate la 0,087 lei/titlu. Capitalizarea bursieră a băncii era astfel de 242 mil. lei (56,6 mil. euro).