Finanţele nu-şi asumă dublarea CAS pentru drepturi de autor

Autor: Mediafax 08.09.2010

Proiectul privind dublarea CAS pentru persoane plătite prin drepturi de autor nu a fost iniţiat de Ministerul Finanţelor şi nu aparţine conducerii instituţiei, fiind mai multe grupuri care au lucrat la document, inclusiv din afara ministerului, afirmă ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
"Eu am discutat în Ministerul de Finanţe, sunt nişte grupuri de lucru, dar nu pot să mi-l însuşesc ca ministru al finanţelor. Nu este iniţiat de Ministerul de Finanţe", a spus Ialomiţianu într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.
Întrebat de jurnalişti cine a redactat acest document, ministrul a arătat că au fost mai multe grupuri de lucru "şi din afara ministerului", fără a dori să intre în detalii. "Nu a fost discutat la nivelul conducerii ministerului pentru a fi înaintat. Nu aparţine conducerii Ministerului de Finanţe", a repetat ministrul.
Mai multe surse oficiale, inclusiv din Ministerul Finanţelor, afirmă că grupul de lucru care a lucrat la acest proiect a fost coordonat de Dan Lazăr, consilier al primului-ministru.
Ialomiţianu a mai anunţat că Guvernul a aprobat, ieri, scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul de împrumut cu FMI. Tot ieri, preşedintele Traian Băsescu a semnat un decret prin care cere ratificarea scrisorii în Parlament.
Cât priveşte persoanele fizice autorizate care obţin venituri din drepturi de autor, Ialomiţianu spune că vor plăti contribuţii potrivit prevederilor din ordonanţa 58. "Persoanele fizice autorizate ... (ele obţin două categorii de venituri - venituri din drepturi de autor şi alte venituri. Dacă obţin venituri din drepturi de autor se aplică ordonanţa 58."