Hidroelectrica are un plan de investiţii de 3 miliarde de euro pe 5-7 ani

Autor: Carol Dan 08.09.2010

Hidroelectrica intenţionează să construiască în următorii 5-7 ani, în parteneriat, peste 50 de centrale hidroelectrice noi, inclusiv Tarniţa-Lăpuşteşti, investiţii totale de trei miliarde de euro.
"Planul de investiţii pe următorii 5-7 ani se ridică la trei miliarde de euro, în care este inclusă şi unitatea Tarniţa-Lăpuşteşti, al cărei cost va fi de peste un miliard de euro. Circa două miliarde de euro vor fi alocate pentru construcţia unor centrale noi, în parteneriat", a declarat directorul general al producătorului de electricitate, Mihai David.
Compania intenţionează să lanseze public aceste proiecte în această lună, după ce conducerea Hidroelectrica va obţine aprobările AGA.

"Voi trimite scrisori de invitaţie pentru marile corporaţii europene, precum RWE, E.ON (ambele din Germania), GDF Suez (Franţa), Verbund (Austria), Statkraft (Norvegia). Poate Iberdrola (Spania) să se uite la un lanţ de centrale de genul ăsta. Primii interesaţi ar fi companiile care deja au cumpărat hidrocentralele mici în România. La Energy Holding sau Romelectro nu voi trimite, că vor citi în ziar. Pentru fiecare proiect vom avea o comisie, în baza ordinului de ministru (al economiei - n.r.)", a spus David.
Pe râul Olt va fi construită o centrală de 25 MW (71 mil. euro), pe râul Buzău un total de 11 centrale de 110 MW (325 de milioane de euro), pe râul Mureş 10 centrale de 40 MW (249 de milioane de euro), pe râul Arieş şapte centrale de 30 MW (246 de milioane de euro), pe râul Someş 19 centrale de 60 MW (623 de milioane de euro) şi pe râul Siret două centrale (100 de milioane de euro), pentru care documentaţia nu este deocamdată finalizată.

Suma totală necesară acestor investiţii se ridică la 1,6 miliarde de euro, iar centralele vor produce anual 908 GWh de electricitate, a adăugat David.
Potrivit lui David, Hidroelectrica intenţionează să deţină cel puţin 50% din fiecare companie de proiect care va derula aceste investiţii, urmând ca ulterior să încerce să preia şi participaţiile partenerilor.

Pe lângă aceste proiecte, compania va trebui să investească în lucrări de retehnologizare a unor hidrocentrale aflate pe lacurile mari din ţară, precum Stejaru, Vidraru sau Retezat.
"Retehnologizările vor fi finanţate din surse atrase, iar sumele totale pentru aceste proiecte se ridică la 390 de milioane de euro. Pentru centrala de la Stejaru discutăm deja cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare", a precizat David.
El speră ca societăţile energetice Electra şi Hidroenergetica să fie înfiinţate la 1 ianuarie 2011 şi spune că în caz contrar "totul trebuie regândit".
"Sper ca aceşti doi campioni naţionali să se înfiinţeze la 1 ianuarie 2011, altfel trebuie regândit tot, rediscutat în AGA şi Consilii de Administraţie pentru toate componentele sistemului. Asta este minimal, apoi se schimbă valorile de evaluare ale fiecărui activ", a afirmat David.