Giugiumică: Avem nevoie de capital străin pentru ca piaţa să-şi revină

Ziarul Financiar 08.09.2010

Bursa a înregistrat ieri a doua şedinţă consecutivă de corecţii într-o piaţă în care majoritatea investi­to­rilor au continuat să fie în expectativă, astfel că lichiditatea a fost limitată la numai 8,1 mil. lei (2 mil. euro).
Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în scădere cu 0,25%, iar indicele BET a pierdut 0,36%. Doar indicele SIF-urilor, BET-FI, a închis ziua cu o creştere mică, de 0,05%.
Majoritatea acţiunilor s-au tran­zacţionat într-un interval de variaţie de plus/minus 1%, pierderi de peste 1% înregistrând Transelectrica (TEL), Banca Transilvania (TLV) şi BVB.
"Ne lipseşte o adâncime a pieţei, majoritatea investitorilor prezenţi în piaţă sunt români, care au fonduri limitate şi din această cauză ne învârtim în acest cerc. Este nevoie de fluxuri noi de bani străini pentru a vedea o revenire a pieţei şi chiar a economiei. Investitorii instituţionali cunosc situaţia macroeco­no­mică a României şi nu îşi fac vise că se va întâmpla ceva spec­taculos peste noapte. În primul rând este nevoie de stabilitate fiscală, iar la acest nivel România stă mai bine decât alte state din regiune, dacă ne uităm la o perioadă mai lungă de timp. Datoriile României nu sunt mari, deficitul nici el, iar şomajul este mai redus decât în alte ţări din jur", a declarat Liviu Giugiu­mică, directorul general al firmei de brokeraj UniCredit CA-IB Securities.
El consideră că investitorii străini vor reveni în România numai după stabilizarea situaţiei de pe pieţele dezvoltate.
"Atât timp cât economia globală nu se stabilizează nu vom vedea o revenire a investitorilor instituţionali şi nici o revenire a României. Din nou trebuie să vină fonduri imobiliare să cumpere terenuri, fonduri de investiţii să cumpere acţiuni. Pentru ca piaţa să poată merge este nevoie de un şoc în sistem prin infuzii de bani străini. Guvernul nu are ce să facă în momentul actual, doar să atragă fonduri europene pentru a construi ceva. Însă se pare că este o incapacitate cronică, nu numai a acestui guvern, dar şi a celor dinainte, de a concretiza investiţii în infrastruc­tură. Motivaţiile că nu sunt bani nu merg, pentru că sunt fonduri europene, însă trebuie accesate", a mai spus Giugiumică.
El a arătat că boom-ul dinaintea crizei a fost determinat tot de fluxurile mari de bani străini din perioada 2002 - 2003, care au dus la ridicarea nivelului de trai al populaţiei, al consumului.
Giugiumică crede că listările unor pachete de acţiuni la unele companii de către Ministerul Economiei vor duce la relansarea pieţei de capital şi implicit şi a economiei.
"Vor atrage investitori străini, free-float-ul acţiunilor va creşte. Trebuie să ne gândim că marile fonduri de investiţii nu au fost prezente pe piaţa noastră nici înainte de criză. Sunt unele fonduri străine care investesc minim 50-100 de milioane de euro într-o companie. Banii pe care statul îi va încasa din vânzarea unor pachete de acţiuni pot fi utilizaţi pentru alte investiţii, în infrastructură, în dezvoltarea altor companii. Este o întreagă înlănţuire de evenimente, iar aceste listări pot reprezenta un pas important în relansarea României", a conchis şeful CA-IB.