Cei care au pariat pe francul elveţian pentru credite sunt arşi la buzunar de curs

Autor: Liviu Chiru 08.09.2010
Francul elveţian a atins ieri un nou maxim istoric în faţa leului, urcând peste pragul de 3,35 lei, ceea ce le complică şi mai mult efortul de a rambursa ratele la credite celor care au mizat pe această valută în anii trecuţi.


Cursul francului elveţian cal­culat de BNR a urcat ieri la un maxim istoric de 3,3504 lei, marcând o apreciere de peste 14% faţă de moneda naţională în ultimele trei luni. Clienţii băncilor cu credite în franci au asistat de la începutul anului la o creştere constantă a cursului, din ce în ce mai accelerată, resimţind astfel mate­ria­lizarea riscului de curs de schimb multă vreme ignorat. Circa 10% din cre­ditul de retail este în franci elveţieni, do­bân­zile mai mici decât la euro acţionând ca un magnet mai ales în perioada 2007-2008. Şi cotaţiile externe au atins ieri un vârf istoric de 3,3449 lei pentru un franc.

Veştile nu sunt bune, întrucât ana­liş­tii con­sideră că francul elveţian va ră­mâ­ne atractiv în perioada următoare. "Perpe­tu­a­rea volatilităţii ridicate pe pie­ţele fi­nan­ciare şi imaginea de soli­ditate a eco­no­miei elveţiene vor întări pro­babil ima­gi­nea francului ca un activ sigur", spu­ne Ingo Jungwirth, analist în ca­drul Raif­fei­sen Bank la Viena. El an­tici­pea­ză că fran­cul se va întări la un curs de 1,25 franci/eu­ro până la sfârşitul anu­lui, de la ni­velul actual de 1,28 franci/eu­ro. La în­ce­putul anului, un euro valora 1,48 franci. Dificultăţile la rambursare încep să se vadă şi în creştere accelerată a res­tan­ţelor. Restanţele acumulate de popu­laţie la rambursarea creditelor în alte mo­ne­de decât leul, euro sau dolarul (ca­te­gorie în care francul elveţian repre­zintă grosul) au crescut de peste şapte ori, raportat în lei, în ultimul an, urcând în iulie la 495 mil. lei (116 mil. euro).

Doar puţini se mai pot refinanţa
Chiar dacă riscul de curs valutar se dovedeşte acum usturător, puţini dintre cei care au optat în trecut pentru un credit imobiliar în franci elveţieni sunt acum în poziţia de a putea să obţină refinanţare într-o altă monedă. Elimina­rea comisionului de rambursare antici­pa­tă ajută într-o mică măsură. În 2007 şi 2008 creditele în franci erau preferate tocmai pentru dobânzile mai mici, care permiteau obţinerea unui îm­pru­mut de valoare mai mare. Astfel, aceşti clienţi au mers spre un grad mare de înda­to­ra­re şi au cumpărat imobile atunci când pre­ţurile erau aproape de maximele istorice.
"Raportată în euro, suma rămasă de ram­bursat devine tot mai mare, în timp ce valoarea imobilului scade. Unii cli­enţi ar putea fi tentaţi în aceste condiţii să ne pună cheile de la casă pe masă", consi­deră un bancher. Practic, aceşti clienţi au o problemă din cauză că valoare imo­bi­lului nu mai poate acoperi împrumutul. O clientă a Volksbank, una din băn­ci­le care au marşat pe această alternativă de finanţare, redă pe forumul constituit de clienţi o discuţie cu ofiţerul de credit. "Printre altele mi-a zis că s-au făcut re­evaluări şi apartamentul meu, care fusese evaluat la 137.000 de euro, acum face 90.000 de franci (echi­valentul a 70.000 de euro)", afirmă Mihaela H.