Teszari, singurul român din Top500 jucători din regiune

Autor: Mihaela Popescu 09.09.2010

RCS&RDS, cel mai mare operator telecom controlat de un antreprenor român - Zoltan Teszari - este singura companie 100% autohtonă care a reuşit să se plaseze în top-ul celor mai mari 500 de jucători din Europa Centrală şi de Est (CEE) realizat de firma de consultanţă Deloitte. Compania, cu afaceri de aproape 400 mil. euro, este pe locul 453 într-un clasament dominat de retaileri, transportatori şi giganţi din energie, în care doar Petrom şi Dacia au reuşit să intre în Top50.

Per ansamblu, România are o prezenţă slabă în clasamentul regional, deşi este a treia mare piaţă în funcţie de numărul de consumatori, după Polonia şi Ucraina. Astfel, în studiu apar doar 33 de companii româneşti, 27 dintre acestea fiind deţinute de investitori din afara CEE, alte cinci firme fiind sub controlul statului.
Dacia, pariul low- cost al francezilor de la Renault, este al nouălea mare producător din regiune şi printre puţinele companii de profil care au raportat creşteri de vânzări în 2009. "Industria auto este cu siguranţă coloana vertebrală a sectorului de producţie al Europei Centrale şi de Est aflat încă în dificultate. Fiat Polonia, Automobile Dacia România şi PCA Slovacia sunt singurii jucători din industria automotive din regiune care au raportat creşteri ale afacerilor în 2009", precizează Tomasz Ochrymowicz, Partener pe Financial Advisory la Deloitte Central Europe.