50% din bucureşteni nu dau 60.000 de euro pe o locuinţă

Autor: Andreea Neferu 09.09.2010

Aproape jumătate din bucureştenii care vor să-şi cumpere o locuinţă au rezervat în acest sens un buget de maximum 60.000 de euro, în timp ce doar 15% sunt dispuşi să dea peste 100.000 de euro pe o casă, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă şi analiză imobiliară RealTime, prezentat joi în cadrul Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn).

Cu această sumă însă, locuitorii Capitalei îşi pot cumpăra cel mult un apartament de două camere, cu o suprafaţă destul de mică, de maximum 50-55 de metri pătraţi, în cartiere situate în zone semi-centrale sau la periferie. Expozanţii de la tIMOn au încercat să se adapteze la situaţia de pe piaţă, astfel că circa 80% dintre locuinţele prezentate în cadrul târgului au preţuri de maximum 80.000 de euro. Chiar şi aşa, primii vizitatori ai ediţiei de toamnă a tIMOn au venit în general să prospecteze piaţa şi mai puţin cu intenţia clară de a cumpăra o locuinţă.
"Mă interesează ofertele pentru un apartament de două camere situat într-un bloc nou în Bucureşti, dar la acest târg am venit mai mult pentru a mă informa şi nu pentru a cumpăra. Preţurile au mai scăzut şi cred că se apropie încet-încet de nivelul real. Consider însă că dezvoltatorii nu încearcă îndeajuns să atragă cumpărători, în special pentru că au soluţii de finanţare proaste", este de părere Mihaela Constantinescu, 27 de ani, de profesie consultant în comunicare.
O altă vizitatoare a tIMOn, Rodica S., arhitect şi expert imobiliar, consideră că într-adevăr preţurile au mai scăzut faţă de ediţiile anterioare, însă nu ar fi dispusă să dea mai mult de 100.000 de euro cu TVA pentru un apartament cu trei camere situat în Bucureşti. Chiar dacă primii vizitatori ai tIMOn au spus că încă mai aşteaptă şi că nu s-ar încumeta să îşi ia o casă în acest moment, piaţa imobiliară pare că s-a mai dezmorţit faţă de anul 2009.