Ritmul de creştere a exporturilor a încetinit

Autor: Claudia Medrega 09.09.2010

Exporturile au continuat să crească în iulie, ajutate de cererea externă, însă ritmul s-a atenuat la 19,2%, comparativ cu aceeaşi lună din 2009, după avansuri anuale care au oscilat în jurul a 30% în precedentele trei luni.
Evoluţia exporturilor vine în contextul în care şi la nivelul producţiei industriale a fost vizibilă o temperare a ritmului de creştere în iulie, iar consumul nu a dat semne de revenire.
"Temperarea anticipată, atât în evoluţia exporturilor, cât şi a importurilor, a început să devină vizibilă din iulie. Ne aşteptăm şi în continuare la încetinirea ritmului, atât pentru importuri, cât mai ales pentru exporturi, ceea ce va conduce la o adâncire a deficitului faţă de anul trecut", a comentat Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.
Principalele cauze pentru această evoluţie sunt diminuarea cererii externe şi o cerere internă redusă după implementarea măsurilor de austeritate. "De asemenea, decelerarea importurilor va fi determinată de scăderea consumului privat. Ar fi preferabil să nu scadă foarte mult importurile legate de investiţii, care joacă un rol inclusiv în revenirea la un nivel de creştere economică sustenabilă", a mai spus Pal.
Faţă de iunie 2010, exporturile s-au situat aproximativ la acelaşi nivel, de 3,3 mld. euro, în timp ce importurile au coborât cu 6,8%, la 3,9 mld. euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Exporturile s-au aflat pe un trend ascendent pe parcursul acestui an, însă nu au reuşit să antreneze revenirea economiei, care va continua să se zbată în recesiune şi în 2010.
"Cât timp suntem integraţi în Uniunea Europeană, este clar că performanţele economiilor europene vor avea un impact important asupra performanţelor economiei româneşti", a comentat Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii. El a afirmat că lupta pe pieţele europene este în principal prin preţuri, iar o monedă mai flexibilă ar ajuta preţurile competitive.
În perioada ianuarie-iulie, exporturile au crescut cu 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, la 20,5 mld. euro, depăşind avansul importurilor, de 19,6%, la 25,9 mld. euro. În ciuda faptului că exporturile au înregistrat o creştere mai rapidă decât importurile în primele şapte luni din 2010, volumul importurilor este încă peste cel al exporturilor, determinând adâncirea deficitului cu 2,5% anual, respectiv 5,4 mld. euro.
Deficitul comercial a ajuns după şapte luni la 5,36 mld. euro, cu aproape 130 mil. euro peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. În iulie deficitul s-a adâncit la 624,4 mil. euro, cu o creştere anuală de 13%.
"Preocupant şi oarecum îngrijorător este faptul că deficitul comercial are o tendinţă de creştere în condiţiile în care economia scade. O ajustare a consumului şi a investiţiilor de o asemenea manieră era de aşteptat să ducă la o reducere a deficitului extern. Într-un context în care economia este în recesiune este momentul să acceptăm o monedă mai slabă, care ar ajuta exporturile."
Crăciun a mai spus că la nivel mondial este vizibil un interes al ţărilor de a păstra competitivitatea propriilor economii, iar acţiunile urmărite au fost o monedă mai slabă şi dobânzi scăzute.